Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda izazvala prosvjede

George Zimmerman oslobođen optužbi za ubojstvo tamnoputog tinejdžera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
George Zimmerman oslobođen je svih optužbi za ubojstvo 17-godišnjeg tinejdžera Trayvona Martina, u slučaju koji je uzburkao stare duhove rasizma u SAD-u.

Georgea Zimmermana (29), bivšeg pripadnika 'građanske straže', koju čine stanovnici pojedine četvrti koji provode redovne ophodnje ulicama kako bi spriječili provale i krađe, sud je teretio za ubojstvo drugog stupnja, bez predumišljaja, mladog Trayvona Martina, tamnoputog 17-godišnjaka koji je kišne noći u veljači prošle godine u Floridi nenaoružan, s kapuljačom na glavi, išao u posjet ocu.

Pročitajte i ovo Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine Slika nije dostupna Na pomolu novi međurasni sukobi SAD: 'Nove Crne Pantere' nude novac za 'glavu' ubojice tinejdžera

Porota je Zimmermana proglasila nevinim po svim točkama optužbe. Nakon presude izbili su prosvjedi pred sudnicom. Da je bio osuđen, Zimmermanu bi prijetila kazna zatvora od 30 godina do doživotne.

>> VIDEO Što sve odvjetnik neće učiniti za svog klijenta...

'Ono što znamo jest da je ubijen nenaoružani 17-godišnjak. Mislim kako bi čitava Amerika trebala pogledati duboko u srce i pronaći način kako mi kao društvo možemo naučiti nešto iz ove tragedije i osigurati da se ona više ne ponovi', rekao je Benjamin Crump, odvjetnik obitelj ubijenog dječaka.

S druge strane, Zimmermanova obrana tijekom suđenja tvrdila je kako se radilo o klasičnom slučaju samoobrane, u kojem je Martin oborio Zimmermana na tlo i njegovom glavom udarao o asfalt, u trenutku dok je ovaj pucao iz pištolja.

Tužitelji su pokušali poroti dokazati kako je Zimmerman lažov i osvetnik koji glumi policajca, iznerviranog time što u njegovo susjedstvo upadaju uglavnom pripadnici tamnopute mladeži.

U poroti od šest članova sve su bile žene, a sve osim jedne su bijele puti, prenosi agencija Reuters.

Suđenje je započelo prije mjesec dana, a gotovo sve informativne TV mreže u SAD-u prenosile su ga uživo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene