Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama poziva na mir

FOTO ERUPCIJA PROSVJEDA: Ubio tinejdžera (17), sud ga oslobodio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio građana SAD-a ne miri se s oslobađajućom presudom Georgeu Zimmermanu, koji je tijekom fizičkog obračuna pucao u nenaoružanog Afroamerikanca (17) i ubio ga.

Prosvjedi potpore obitelji ubijenog 17-godišnjeg Trayvona Martina i protiv donesene presude suda na Floridi, erumpirali su diljem SAD-a, prenosi ABC News.

Pročitajte i ovo Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine Slika nije dostupna Na pomolu novi međurasni sukobi SAD: 'Nove Crne Pantere' nude novac za 'glavu' ubojice tinejdžera

>> Slučaj Zimmerman: Obama pozvao na poštivanje odluke porote

Vjernici ispred crkve Middle Collegiate na Manhattanu, u New Yorku, nosili su majice s kapuljačama, baš kao i Martin u noći kad je ubijen. Isto tako, na Manhattanu, odnosno Union Squareu, stotine prosvjednika su se okupile kako bi izrazile nezadovoljstvo presudom te su istaknuli transparente sa slikom ubijenog Martina.

Prosvjednici su se okupili u mnogim gradovima diljem SAD-a, a među njima su i Chicago, Miami, Philadelphia, Washington, Oakland i drugi. Prosvjedi su potaknuli američko pravosuđe na reakciju, a privukli su i pažnju američkog predsjednika baracka Obame.

Američko ministarstvo pravosuđa razmatra mogućnost daljnjeg progona Zimmermana

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u nedjelju da proučava ima li dovoljno dokaza za progon Georgea Zimemrmana na saveznome sudu, pošto je u Floridi proglašen nedužnim za ubojstvo nenaoružanog tinejdžera crnca Trayvona Martina.

'Iskusni savezni tužitelji ocijenit će upućuju li dokazi na kršenje bilo kojeg od saveznih kaznenih propisa o ravnopravnosti građana te je li takav progon prikladan, u skladu s politikom ministarstva o saveznom progonu nakon suđenja u nekoj saveznoj državi', kaže se u priopćenju glasnogovornika ministarstva.

Obama poziva na mir

Američki predsjednik Barack Obama jučer je istaknuo da je SAD pravna država i da je porota donijela odluku.

Sud u američkoj saveznoj državi Floridi u subotu je proglasio Georgea Zimmermana nedužnim za ubojstvo nenaoružanog crnog tinejdžera Trayvona Martina koje je počinio prošle godine u floridskom gradiću Sanfordu.

'Znam da je taj slučaj pobudio intenzivne strasti. Znam da bi one mogle i porasti. Ali mi smo pravna država i porota se izjasnila', rekao je Obama u priopćenju dan nakon presude.

U nedjelju su organizirane brojne manifestacije protiv te presude, ali Obama je rekao da 'traži od svih Amerikanaca da poštuju pozive na mirno razmišljanje koje su uputili roditelji koji su izgubili svog mladog sina'. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene