Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BROJNE OPTUŽBE

WHO saziva izvanredni sastanak o razvoju pandemije koronavirusa, okupit će se stručnjaci iz posebnog odbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus odbacio je optužbe da je WHO kasno i neučinkovito reagirao na izbijanje pandemije koronavirusa. Najavio je i ponovni sastanak stručnjaka za izvanredna stanja.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), priopćio je da će u četvrtak okupiti stručnjake odbora za izvanredna stanja kako bi tri mjeseca nakon proglašenja globalne zdravstvene opasnosti od koronavirusa procijenili razvoj pandemije.

Pročitajte i ovo Joe Biden 'Radi što god želiš' Biden napao Trumpa u govoru o stanju unije: "To je opasno" Ilustracija Rok tjedan dana U zadnji čas izbjegnuta blokada vlasti u SAD-u: Bez plaće bi ostali državni službenici, djelomično bi se ugasio državni aparat...

Suočen s kritikama da je UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi loše reagirala na pandemiju virusa SARS-CoV-2, Tedros Adhanom Ghebreyesus je još jednom podsjetio na sve mjere koje je WHO poduzeo od siječnja te je objavio da će "ponovno sutra (u četvrtak) sazvati odbor za izvanredna stanja kako bi procijenili razvoj pandemije".

Posebno oštre kritike stižu iz Sjedinjenih Država koje su s 400 milijuna dolara godišnje bile najizdašnjiji donator sve dok predsjednik Donald Trumo nije prekinuo financiranje WHO-a.

Washington agenciji UN-a zamjera da je prekasno oglasila uzbunu kako ne bi uvrijedila Kinu, a postupanje Pekinga nakon izbijanja epidemije propituje i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Australija pak traži pokretanje neovisne istrage o izbijanju pandemije i djelovanju WHO-a glede upravljanja krize.

Ovo je prvi put od 31. siječnja, nakon proglašenja globalne opasnost zbog širenja koronavirusa izvan Kine, da Tedros Adhanom Ghebreyesus ponovo saziva odbor za izvanredna stanja.

On tvrdi da će WHO dokazati "transparentnost" u svom djelovanju te je opet pozvao na "jedinstvo na nacionalnoj razini i solidarnost na globalnoj razini" jer virus može nanijeti više političke, ekonomske i društvene štete od bilo kojeg terorističkog napada". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene