Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Savjetnik Kremlja daje ostavku i kritizira Putina zbog Politkovskaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oleg Orlov, predsjedavajući nezavisne udruge za ljudska prava "Memorial", u utorak je priopćio da više neće raditi kao savjetnik Kremlja jer se ne slaže sa stajalištima predsjednika Vladimira Putina glede ubojstva novinarke Ane Politkovskaje.


Putin je prošlog tjedna izjavio da ubojstvo novinarke, inače oštre kritičarke Kremlja, predstavlja "gnusan zločin" koji je Rusiji naštetio više nego njezina izvješća. 

Pročitajte i ovo Vladimir Putin odgovor Macronu Nova prijetnja iz Kremlja: "Ako Francuska pošalje trupe u Ukrajinu, izravni je sukob neizbježan" Ilustracija napetosti među silama NATO-ova najveća vojna vježba u više desetljeća uznemirila Rusiju, oglasio se Kremlj: "To je prijetnja za nas"

Orlov i zagovornici ljudskih prava u njegovoj su izjavi iščitali optužbu da su članci Politkovskaje naštetili Rusiji, te se pitaju kako može biti štetno pisati o korupciji i zloupotrebama državnih dužnosnika.

- Sa žaljanjem moram primjetiti da je moje razumijevanje o tome što je dobro, a što štetno za Rusiju bitno drugačije od predsjednikova, kazao je Orlov. 

On je pisao predsjedniku Predsjedničkog vijeća za promicanje civilnog društva i ljudskih prava da Putina obavjesti o njegovoj ostavci.

Politkovskaja je ubijena 7. listopada na način koji ukazuje na
naručeno ubojstvo. Istražitelji dopuštaju mogućnost da je nekom njezino pisanje jako smetalo. 

Politkovskaja je opsežno izvještavala o ruskoj vojnoj intervenciji u Čečeniji i zloporabama vlasti prema stanovništvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene