Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo novinara

''Stravično ubojstvo u konzulatu predstavlja izvansudsku likvidaciju"

Jamal Kashoggi (Foto: AFP)
Jamal Kashoggi (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Jamal Kashoggi (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Egipat, Ujedinjen Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Jemen u subotu su gotovo identičnim riječima podržali očitovanje Rijada o smrti saudijskog novinara u egzilu Jamala Khashoggija, dok su zapadne zemlje i velike svjetske sile za sada vrlo suzdržane i uglavnom šute.

"Egipat primjećuje da su hrabri, odlučujući potezi i odluke koje je u tom slučaju donio saudijski kralj u skladu sa stajalištem njegovog visočanstva koje poštuje načela prava i učinkovitog pravosuđa", priopćilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Novinari diljem svijeta prosvjeduju zbog ubojstva novinara (Foto: AFP) Istraga još traje Saudijski državni odvjetnik priznao: "Da, ubojstvo novinara Khashoggija bilo je planirano" Istraga o smrti Jamala Khashoggija nastavlja se (AFP) Zapad ne vjeruje saudijcima "Čuli smo hipoteze, tražimo činjenice"; Erdogan u utorak otkriva "čitavu istinu" oko ubojstva novinara

Također izražava sućut Khashoggijevoj obitelji, uz uvjerenje da će istraga pokazati istinu. UAE je priopćio da "pohvaljuje naputke i odluke saudijskog kralja bin Salmana u slučaju Khashoggi".

Čestitkama se pridružio i Jemen, a Bahrein je također pohvalio odluke saudijskog kralja glede "uspostave pravde". "Saudijska Arabija će ostati država pravde, vrijednosti i načela", stoji u službenom priopćenju Bahreina kojeg prenosi televizijska kuća Al Arabiya.

Velika Britanija je uputila sućut obitelji Jamala Kashoggija i priopćila da razmatra izvješće Saudijske Arapije i "naše sljedeće korake", dok je Nizozemska pozvala na dodatnu istragu o okolnostima smrti novinara.

"Puno toga je još nedorečeno. Što se dogodilo? Kako je umro? Tko je odgovoran? Nadam se i očekujem da ćemo uskoro znati sve relevantne činjenice", kazao je premijer Mark Rutte.

Trump: Ono što se dogodilo je neprihvatljivo

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da je pojašnjenje Rijada o smrti Khashoggija u konzulatu u Istanbulu "uvjerljivo". Priznanje o njegovoj smrti i okolnostima u kojima je do toga došlo nazvao je "dobrim prvim korakom".

"Saudijska Arabija je sjajan saveznik. Ono što se dogodilo neprihvatljivo je", kazao je Trump te dodao da će razgovarati s prijestolonasljednikom. Također je dodao da se nada da neće biti otkazivanja velikih unosnih ugovora na području obrane.

Jedini je do sada "duboku uznemirenost" potvrdom Rijada o smrti saudijskog novinara Jamal Khashoggija izrazio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Amnesty International (AI) je priopćio da se saudijsko objašnjenje u vezi smrti Khashoggija u njihovom konzulatu u Istanbulu čini kao kamuflaža za "okrutno ubojstvo".

"Saudijska Arabija je dotaknula novo dno glede stanja ljudskih prava u zemlji", poručuje AI i poziva Rijad da preda Khashiggijevo tijelo kako bi obdukciju izveli neovisni forenzički stručnjaci.

"Ovo stravično ubojstvo unutar konzulata predstavlja izvansudsku likvidaciju", priopćio je Amnesty. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene