Saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal, pušten je u subotu iz pritvora, kazali su izvori iz njegove obitelji, više od dva mjeseca nakon što je uhićen u sklopu vladine borbe protiv korupcije.

Galerija


Uvjeti pod kojima je princ Alwaleed bin Talal pušten na slobodu nisu poznati, a saudijski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar. Odluka o njegovu puštanju, kao i još nekoliko poznatih bogataša u petak, sugerira da se velika istraga protiv korupcije privodi kraju.

Vezani članci Mohammed bin Salman i Donald Trump (Foto: AFP) SAD odobrio prodaju oružja za milijardu dolara Saudijskoj Arabiji Slika nije dostupna Sudac ponizio saudijskog princa: 'Zbrkan si, nepouzdan, beznadan i jadan!'

"Stigao je kući", rekao je jedan izvor iz prinčeve obitelji.

Princ Alwaleed nalazio se u pritvoru u hotelu Ritz-Carlton od početka studenoga, zajedno s još desecima drugih visokih dužnosnika i poslovnih ljudi, u sklopu plana saudijskog prestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana da reformira zemlju i konsolidira svoju vlast.

Glavni državni odvjetnik objavio je ovaj tjedan da je od tih ljudi njih 90 pušteno na slobodu nakon što su oslobođeni optužbi, dok su drugi slobodu platili novcem, nekretninama ili drugom imovinom. Vlasti još drže 95 ljudi, rekao je, a nekima od njih će se suditi.

Saudijske vlasti nadaju se da će na taj način prikupiti gotovo 100 milijardi dolara, što bi trebalo ublažiti manjak novca u državnoj blagajni nastao zbog niskih cijena nafte i visokih troškova rata u Jemenu.

Princ Alwaleed vlasnik je kompanije Kingdom Holding, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 17 milijardi dolara, po časopisu Forbes.

Izravno ili neizravno preko holdinga posjeduje udjele u tvrtkama kao što su Twitter i Citigroup, a uložio je i u vrhunske hotele kao što su George V. u Parizu i Plaza u New Yorku.

Podsjetimo, princ Alvalid je redovito ljetovao na hrvatskom Jadranu kojim je krstario luksuznom megajahtom, a prije nekoliko je godina bio je u Zagrebu gdje se zanimao za potencijalne projekte u koje bi mogao ulagati. Zbog velikog bogatstva i filantropskih projekata u koje je bio uključen zvali su ga 'arapskim Warrenom Buffettom'.