Awaleed bin Talal (Foto: AFP)
Awaleed bin Talal (Foto: AFP) Foto: Afp

Luksuzni hotel u Rijadu, koji je služio kao zatvor u vladinoj protukorupcijskoj kampanji, ponovno će se otvoriti idućeg mjeseca, objavio je hotel na svojim stranicama, što upućuje da su vlasti blizu postizanja nagodbe s većinom osumnjičenih.


Deseci prinčeva, visokih dužnosnika i vodećih poslovnih ljudi bilo je zatočeno u raskošnom hotelu Ritz-Carlton kada je vlada početkom studenog prošle godine krenula u otvoren obračun protiv korupcije u najvišim slojevima društva.

Vezani članci Odron stijena, ilustracija Korona je u ovom slučaju spasila živote: Odron zatrpao hotel u južnom Tirolu, zatvoren zbog epidemije Prevarili investitora u Šibeniku - Opasna benzinska crpka - 2 Izigrani investitori u Šibeniku, propalo obećanje Grada: "Obmanuti su i građani, njihovi životi su dovedeni u opasnost"

Zaposlenik hotela potvrdio je u ponedjeljak da će se rezervacije za građane ponovo primati od 14. veljače.

Na internetskim stranicama hotela piše da noćenje u najjeftinijoj sobi košta 650 dolara. Hotel ima 492 sobe i apartmana te 21 hektar vrtova.

Službeni izvori potvrdili u ranije da vlasti privode kraju protukorupciju kampanju i da će Ritz-Carlton ponovo raditi normalno.

Saudijska vlada očekuje da će većina optuženih pristati na financijsku nagodbu u zamjenu za odbacivanje optužnice. Rijad tako planira prikupiti 100 milijardi dolara.

Građevinski gigant Saudi Binladin Group objavio je u subotu da bi neki njegovi dioničari u sklopu dogovora mogli prebaciti svoje udjele državi. U policijskim akcijama bio je uhićen direktor kompanije Bakr Bin Laden i nekoliko članova obitelji ubijenog vođe al Kaide Osame bin Ladena.

Princ Miteb bin Abdullah, nekoć pretendent na saudijsko prijestolje, pušten je krajem studenoga na slobodu nakon što je vladi platio milijardu dolara.

Još jedan moćni poslovni čovjek koji je bio zatočen u Ritz-Carltonu je multimilijarder Awaleed bin Talal, vlasnik globalne investicijske kompanije Kingdom Holding, koji je 2014. posjetio i Hrvatsku. Neimenovani saudijski dužnosnik rekao je da pregovori s njime još uvijek traju, a saudijske vlasti od poduzetnika, kojeg zovu i arapskim Warrenom Buffettom, navodno su zatražile da za odbacivanje optužnice plati 6 milijardi dolara. To je trećina njegovog bogatstva koje se procjenjuje na 18 milijardi dolara. (N.C./Hina)