Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokaz ropstva?

Saudijska Arabija uvela elektronsko praćenje žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
To je jedina zemlja na svijetu u kojoj žene ne smiju voziti. Saudijska Arabija odsad će biti i jedina zemlja u kojoj će muškarci žene pratiti elektronskim putem.

Svaka žena u toj zemlji mora imati svojeg muškog skrbnika, a novi elektronski sistem šalje poruku njezinom suprugu i informira ga kako njegova supruga odlazi ili ulazi u zemlju. Sustav ne prestaje raditi bez obzira je li suprug zajedno sa suprugom u datom trenutku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slučaj iz Kenije Higijenski uložak razotkrio horor kojem su izložene radnice: ''Odmah se sve skidajte!'' Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RAVNOPRAVNOST U HRVATSKOJ Pravobraniteljica o nasilju u obitelji: "Žene prijavljuju nasilje tek kada je situacija kritična"

>> Diskriminacija: Ikea briše žene iz kataloga za tržište Saudijske Arabije

Borci za ravnopravnost spolova i prava žena obrušili su se na taj sustav, ističući kako je to samo još jedan način kako držati žene u toj zemlji u ropstvu, prenosi Daily Mail.

Saudijke ne smiju izaći iz zemlje bez dozvole njihovog skrbnika, koji daje suglasnost za njihov odlazak takozvanim 'žutim dokumentom'. Prethodno se taj dokument mogao ispuniti samo na aerodromu, no odsad se to provodi elektronskim putem, kako bi se izbjegle neugodnosti na aerodromima, kako za djelatnike aerodroma, tako i za žene koje putuju izvan zemlje.

Komentari na društvenim mrežama oštro kritiziraju takav sustav. No, niti saudijski mediji nisu oduševljeno dočekali uvođenje elektronskog praćenja žena.

'Staviti odraslu ženu pod konstantnu kontrolu njezinog supruga je dokaz da je žena robinja', napisala je Badriya al-Bishr, kolumnistica Saudi Gazettea.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene