Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u saudijskoj arabiji

Tijekom leta poginuo dizajner letačkih odijela Niko Grubišić: "Stradao je dok je radio što je najviše volio"

Angelo Niko Grubišić (Foto: Profimedia)
Angelo Niko Grubišić (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Dr. Angelo Niko Grubišić (38) sa Sveučilišta u Southamptonu poginuo je u padu kad je izvodio base skok na natjecanju u Saudijskoj Arabiji. Grubišić je radio i za NASA-u te bio britanski prvak u letenju pomoću odijela.

Sveučilišni profesor i znanstvenik koji je radio na unapređenju i sigurnijem dizajnu specijalno konstruiranih letačkih odijela, tzv. wingsuita, dr. Angelo Niko Grubišić (38) poginuo je u padu kad je izvodio base skok. Sudjelovao je u organiziranim skokovima u Saudijskoj Arabiji kad se dogodila nesreća.

Pročitajte i ovo Zračna luka Salt Lake City International Airport Putnici evakuirani Drama na aerodromu: U motoru zrakoplova pronađen mrtav muškarac Obitelj autom sletjela u kanjon rijeke izvlačili ih s dubine od 100 metara Tragedija u susjedstvu: Obitelj autom sletjela u kanjon rijeke, poginula trudnica

"Angelo je izgubio život dok je radio ono što je najviše volio, base skakanje u odijelu. Želimo biti sigurni da su njegova dostignuća i ambicije poznate u svijetu i istaknuti trag koji je ostavio u našim životima. Angelo je osvojio svaku osobu koja je imala privilegiju upoznati ga ili raditi s njim", izjavila je njegova obitelj, piše BBC.

I kolege sa sveučilišta u Southamptonu su su oprostili od njega.

 

 

"Bio si sjajan predavač i inspiracija svima. Leti visoko Angelo", napisali su na društvenim mrežama i dodali citat: "Ako ne radiš što voliš, onda si lud".

Grubišić je radio i za NASA-u, vodio je dizajnerski tim letačkih odijela na Sveučilištu Southampton, a u srpnju je osvojio britansko prvenstvo u letenju pomoću odijela.

 

I need a helping hand to get to the exit sometimes 😆

Posted by Angelo Niko Grubišić on Saturday, 27 July 2019

 

Bio je i stručnjak za selektivno lasersko topljenje (SLM) i primjenu u proizvodnji aditiva (AM), a intenzivno surađivao s Europskom svemirskom agencijom i NASA-ovim laboratorijem za mlazni pogon u razvoju naprednih pogonskih tehnologija.

 

Široj javnosti je postao poznat nakon što je prije četiri godine pokrenuo projekt Icarus, kojim je pokušao dizajnirati letačka krila za obaranje svjetskih rekorda uz poboljšanu sigurnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene