Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVJEDOK RAZARANJA

Pronađen je pod ruševinama Hirošime i prodan za popriličnu cifru

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Maleni sat od mesinga pronađen je i prodan na aukciji. Rijedak je ostatak zaostao iz bombardiranja grada Hirošime.

Sat koji se otopio tijekom bombardiranja japanskoga grada Hirošime 6. kolovoza 1945. prodan je na dražbi za više od 31.000 dolara.

Sat je stao u trenutku detonacije atomske bombe iznad toga japanskog grada u 8:15 sati ujutro, zadnjih dana Drugoga svjetskog rata, objavila je aukcijska kuća RR Auction sa sjedištem u Bostonu.

Predmet je izvađen iz ruševina Hirošime i svjedoči o posljedicama razaranja prve atomske bombe detonirane iznad toga japanskog grada.

Najveća ponuda iznosila je 31.113 dolara, a ponuđač je želio ostati anoniman.

Malen sat od mesinga, rijedak "preživjeli" predmet iz područja eksplozije na dražbi je ponuđen s još nekim povijesno važnim predmetima, objavio je RR Auction.

Pročitajte i ovo Blokovi na ljevici - 5 SDP ili Možemo! Novi ljubavni trokut na ljevici? Za nju se bore dvije najveće stranke

Pročitajte i ovo Ilustracija kradu mjesto kritičnim pacijentima Ovo su biseri s Hitne: "Pa onda dođe i kaže da ga boli duša jer ga je žena ostavila"

Iz aukcijske kuće su rekli i da je sat u ruševinama pronašao jedan britanski vojnik.

"Nadamo se da će ovaj primjerak muzejske kvalitete ostati dirljiv obrazovni simbol, koji će služiti ne samo da bi nas podsjetio na žrtve rata, već i da bi istaknuo duboku, destruktivnu sposobnost koju čovječanstvo mora nastojati izbjeći", rekao je izvršni potpredsjednik RR Auctiona, Bobby Livingston.

"Ovaj ručni sat, primjerice, pokazuje i označava točan trenutak u vremenu kada se povijest zauvijek promijenila", dodao je.

 

Među ostalim predmetima na dražbi je ponuđen i potpisani primjerak "Male crvene knjižice" bivšega kineskog vođe Mao Zedonga. Prodan je za 250.000 dolara, a potpisani ček Georgea Washingtona za 135.473 dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene