Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljska granica

Na granici izbjeglicama pomažu svi, a posebno se traži jedno zanimanje: ''Natječe se petero kandidata za jedno radno mjesto''

Aktualno Galerija Nick Balen - 3 Nick Balen - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nick Balen - 1 Nick Balen - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nick Balen - 4 Nick Balen - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nick Balen - 2 Nick Balen - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Jurišić Galerija 1/5 >>
U Poljskoj je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić, koja je prokomentirala trenutno stanje s izbjeglicama i pojasnila tko se brine za te ljude.

''Dosad je iz Ukrajine u Poljsku ušlo 1,7 milijuna izbjeglica, a pretežno je riječ o ženama i djeci. Preko graničnog prijelaza Medika odakle se javljamo - ušlo je njih 400 tisuća'', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Poljskoj pomažu svi. ''Djeci se izmami osmijeh kada im se daju bomboni'', kazala je Jurišić te dodala da velik dio izbjeglica ostaje u Poljskoj, a dio odlazi u zemlje zapadne Europe.

Porasla je potražnja za radnim mjestima u graničnoj straži. Natječe se petero kandidata za jedno radno mjesto.

Uloga volontera u ovoj izbjegličkoj krizi je ključna. ''Tu smo sedam dana. Došli smo jer imamo kapacitet, imamo lonac koji može kuhati za pet tisuća ljudi. Organizirali su vlakove, njih šest svaki dan za po 600 ljudi. Stupili smo u kontakt s prijateljima u Poljskoj koji su kontaktirali određene ljude i dobili smo izvještaj da je najbolje da dođemo ovdje'', rekao je volonter Nick Balen.

S obzirom da nemaju toliko kapaciteta da ljude stavljaju u autobuse,  organizirali su vlakove. ''Ljudi su bili tjeskobni. Na granici su stajali po dan, dva a mi bismo im dali takeaway'', kazao je Balen.

Po njemu, gužva ipak malo jenjava. ''Nadam se da će biti manje ljudi, kaotično je. Poljska se jako ponijela solidarno. Vojska, policija, vatrogasci, medicinsko osoblje... Nama su dolazili pomoći i sjeckati povrće'', prisjeća se Balen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zgrada u plamenu FOTOGALERIJA Potresni prizori spašavanja iz uništene stambene zgrade, dvije su osobe ubijene

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEKONTROLIRANI PAD Selak opleo po Banožiću i njegovoj izjavi o padu letjelice: "Pa daj čovječe, ustabili se. Da je bilo eksploziva, ne bi bilo pola krila studentskog doma"

Kaže da se, kada je vidio djecu u izbjeglištvu, odmah sjetio Vukovara. ''Morao sam doći i nešto napraviti'', istaknuo je.

Zahvalio se svom menadžeru Zoranu koji mu je dozvolio dvotjedni plaćeni dopust.

''Uz svu ovu tugu i bol, u pozadini čovjek svira glasovir pa unosi malo raspoloženja u ove tužne ratne prizore'', zaključila je reporterka Jurišić. 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene