Salah Abdeslam, jedini preživjeli terorist koji je izveo napade u Parizu 2015. kada je ubijeno 130 ljudi, oduđen je na 20 godina zatvora u Belgiji za sudjelovanje u pucnjavi s policijom 2016. u Bruxellesu.

Galerija Salah Abdeslam (Foto: AFP) +0 Salah Abdeslam (Foto: AFP)

Salah Abdeslam, kako se vjeruje, jedini preživjeli napadač koji stoji iza pariških napada 2015. godine, osuđen je na 20 godina zatvora, a to je kazna koju je za njega tražilo tužiteljstvo.

Vezani članci Harvey Weinstein - 8 Nova presuda za silovanje: I sud u Los Angelesu nekadašnjeg holivudskog moćnika proglasio krivim Ilustracija Terorističko zločinačko udruživanje u Francuskoj: Optužba traži do 15 godina zatvora za osmero optuženih

U središtu belgijskog predmeta protiv Abdeslama i još jednog muškarca, Sofiena Ayarija, je policijski pretres u ožujku 2016. tijekom kojeg je jednaaosumnjičeni terorist, Mohamed Belkaid, ubijen a nekoliko policijskih časnika je ranjeno.

Abdeslam i njegov tuniški suučesnik Ayari proglašeni su krivima za pokušaj ubojstva policijskih časnika u terorističkom kontekstu i obojica su osuđena na 20-godišnje zatvorske kazne.

Abdeslam je bio, kako se sumnja, i u skupini islamističkih militanata koji su ubili 130 osoba u seriji napada u Parizu 13. studenog 2015. godine. Mjesecima je bio u bijegu, a uhićen je tek 2016. u Bruxellesu.

Cijelo se vrijeme branio šutnjom i nije želio odgovarati na pitanja suda.

"Ne bojim vas se, ne bojim se vaših saveznika, vaših suradnika, vjerujem u Alaha i to je sve, nemam ništa više dodati", rekao je tijekom suđenja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju