Salah Abdeslam, ključni osumnjičeni za pariške napade 2015., odbio je u ponedjeljak odgovoriti na pitanja suca pred sudom u Belgiji, gdje mu se sudi za napad iz 2016., rekavši da njegova šutnja ne znači da je zločinac.


Abdeslamu je u ponedjeljak počeo proces u Belgiji za pokušaj ubojstva i ilegalno posjedovanje oružja iz ožujka 2016. Sudac mu je rekao da ustane i kaže svoje ime.

Vezani članci Policija, ilustracija Osumnjičen za ubojstvo: Policija uhitila mladića nedaleko od Nove Gradiške Teroristički napad (Foto: Provjereno) Nevjerojatni niz promašaja policije u istrazi terorističkih napada: Hrvat i Bosanac četiri godine izbjegavali ruku pravde

Dvadesetosmogodišnjak je u prvom pojavljivanju u javnosti sjedio i nije odgovorio.

"Ne želim odgovoriti ni na jedno pitanje, ali moja šutnja ne čini od mene zločinca, to je moja obrana", rekao je sudu.

Potom je govorio o svojoj vjeri, islamu: "Zaključujem da se muslimane tretira na najgori mogući način." Kod njih, kako je rekao, ne postoji presumpcija nevinosti.

"Ne bojim vas se, ne bojim se vaših saveznika, vaših suradnika, vjerujem u Alaha i to je sve, nemam ništa više dodati", rekao je.

Nakon kratke stanke suđenje se nastavilo ispitivanjem Abdeslamova suosumnjičenika Sofiana Ajarija s kojim je izveo napad 15. ožujka 2016., kada je nekoliko francuskih i belgijskih policajaca ozlijeđeno.

Abdeslamovo očito odbijanje suradnje sa sudom moglo bi biti razočaravajuće za Parižane koji su se nadali da bi mogao progovoriti nakon više od dvije godine šutnje i dati neke naznake o tome kako i zašto je izveo napade u kojima je u Parizu u studenom 2015. poginulo 130 ljudi.

Abdeslam je u ponedjeljak u zoru prebačen u Bruxelles iz pariškog zatvora gdje čeka suđenje za džihadistički napad u Parizu. Suđenje u Francuskoj vjerojatno neće početi prije sljedeće godine. (Hina)