Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traže da ga puste

SAD uveo sankcije Rusiji zbog trovanja Navaljnog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države uvele su u utorak sankcije protiv ruskih državljana i entiteta zaključivši da je Rusija pokušala ubiti vođu oporbe Alekseja Navaljnog bojnim otrovom, rekli su visoki dužnosnici Bidenove administracije.

Dužnosnici su novinarima kazali da je odluka donesena u koordinaciji s Europskom unijom, prenosi Reuters.

Ponovili su poziv predsjednika Joea Bidena da Rusija pusti Navaljnog iz zatvora.

Sankcije, koje ciljaju sedmoricu visokih dužnosnika, "jasan su znak" Moskvi, kazao je američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

"Ponavljamo naš poziv da se Navaljnog odmah i bezuvjetno pusti na slobodu", dodao je, ističući da su američke obavještajne službe zaključile da je ruska vlada odgovorna za njegovo trovanje.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni - 4 "super!" Navaljnom odbijena žalba: Sud mu neznatno skratio boravak u zatvoru

Rusija je nešto prije nego su objavljene američke sankcije već izrazila prosvjed, obećavši da one neće proći bez odgovora, prenosi AFP.

Glasnogovornik Kremlja Dmtrij Peskov poručio je SAD-u da se upita postiže li time svoje ciljeve.

"Naš odgovor bit će očit: jedna takva politika ne postiže svoje ciljeve", kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEPRIHVATLJIVI POSTUPCI Rusija protjerala tri europska diplomata zbog "sudjelovanja u prosvjedima podrške Navaljnom"

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva "obvezno odgovoriti" na sankcije Zapada.

"Nitko nije poništio pravila diplomacije, a jedno od tih pravila je načelo recipročnosti", dodao je.

Stručnjaci UN-a u ponedjeljak su optužili Rusiju da je odgovorna za Navaljnijevo trovanje i zatražili međunarodnu istragu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U dobi od 56 godina "Iznenada je umro": Preminuo ruski liječnik koji je liječio Navaljnog nakon trovanja

Europska unija također je uvela sankcije protiv četvorice visokih ruskih dužnosnika zbog tog slučaja.

Navaljni (44) je u veljači osuđen na dvije i pol godine zatvora, a u nedjelju je premješten u kaznenu koloniju 200 kilometara istočno od Moskve.

EU uveo sankcije protiv 4 ruska dužnosnika zbog slučaja Navaljni

Europska unija je odlučila u utorak zabraniti ulazak i zamrznuti imovinu četvorici ruskih dužnosnika odgovornih za slučaj Navaljni.

Sankcionirane osobe su bliski suradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina. Riječ je Aleksandru Bastrikinu, Igoru Krasnovu, Viktoru Zolotovu i Aleksandru Kalašnjikovu.

Krasnov je glavni ruski tužitelj, Zolotov je šef ruske nacionalne garde, Kalašnjikov je čelnik zatvorskog sustava u Rusiji a Bastrikin je na čelu odbora za kaznene istrage.

Ova odluka predstavlja provedbu dogovora ministara vanjskih poslova država članica od 22. veljače.

Tada je postignut politički dogovor o uvođenju sankcija odgovornima za zatvaranje i osudu ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog.

Navaljni je u siječnju po povratku u Rusiju iz Njemačke, gdje se liječio od posljedica trovanja nervnim otrovom novičok, uhićen i osuđen, što je izazvalo prosvjede diljem Rusije, a vlasti su reagirale uhićenjima prosvjednika.

Ovo je prvi put da EU primjenjuje novi okvir za sankcije protiv kršitelja ljudskih prava, koji je uspostavljen u prosincu prošle godine po uzoru na američki zakon Magnicki.

Taj okvir omogućava sankcioniranje pojedinaca i pravnih osoba za kršenje ljudskih prava bilo gdje u svijetu.

Sjedinjene Države također su u utorak uvele sankcije protiv ruskih državljana i entiteta, te je rečeno da je odluka donesena u koordinaciji s Europskom unijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene