Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEPRIHVATLJIVI POSTUPCI

Rusija protjerala tri europska diplomata zbog "sudjelovanja u prosvjedima podrške Navaljnom"

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova naredilo je njemačkim, švedskim i poljskim diplomatima da napuste teritorij Rusije, uz obrazloženje da su sudjelovali u prosvjedima podrške Putinovom kritičaru, Alekseju Navaljnom.

Rusija je protjerala diplomate iz Njemačke, Švedske i Poljske, uz obrazloženje da su sudjelovali u prosvjedima podrške Putinovom kritičaru Alekseju Navaljnom.

Veleposlanici su pozvani u Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije gdje im je rečeno kako postoji sumnja da su sudjelovali u "nezakonitim prosvjedima" te su proglašeni ''personom non gratom''.

Naglašeno im je da su takvi postupci s njihove strane neprihvatljivi i ne odgovaraju njihovom diplomatskom statusu. Također im je naređeno da u bliskoj budućnosti moraju napustiti teriorij Ruske Federacije, piše u priopćenju ruskog ministarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u pritvoru je Brutalni napad: Solinjanin pokušao ubiti 75-godišnju susjedu, slomio joj je kosti lica i rebra

Pročitajte i ovo Đuro Sessa NEMA OSNOVE ZA STEGOVNI POSTUPAK Šef Vrhovnog suda pokrenuo etički postupak protiv sudaca koji su bili na zabavi u konobi Željka Keruma

Švedske vlasti nazivaju sudjelovanje njihovog veleposlanika u prosvjedima neutemeljenim te su rekli da zadržavaju pravo na odgovarajući odgovor, prenosi BBC.

Njemačka je objavila da protjerivanje nije ''nikako opravdano'' te će sigurno odgovoriti na ovaj potez Rusije, ako ne preispitaju odluku.

Oglasili su se i iz Poljska te su naglasili da bi protjerivanje moglo dovesti do ''daljnjeg produbljivanja krize u bilaterlanim odnosima''.

Protjerivanje je najavljeno nekoliko sati nakon što su se u Moskvi sastali šef vanjskih poslova Europske unije, Josep Borrell i ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da bi bilo kakve sankcije od strane Europe bile nelegitimne.

Borrell je na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvao ruske vlasti da oslobode Alekseja Navaljnog, a Lavrov je nazvao EU “nepouzdanim partnerom”.

Posjet visokog predstavnika EU-a Moskvi naišao je na brojne kritike u EU-u.

Borrell je na svom blogu u četvrtak napisao da Rusija ostaje susjed i važan partner s kojim EU mora održavati dijalog ako Unija želi postati globalni akter i sila koja može utjecati na bitna pitanja po njezinu sigurnost, poput Sirije, Libije, Nagorno Karabaha, Bjelorusije ili Ukrajine.

“To je cilj moga posjeta”, napisao je Borrell.

Naime, ruski oporbenjak Aleksej Navaljni osuđen je na dvije i pol godine zatvora nakon što je u Moskvi proglašen krivim za kršenje uvjetne kazne koja je povezana uz slučaj pronevjere još 2014. godine. Sud je presudio da se Navaljni nije redovito javljao Federalnoj kaznionici te mu je uvjetna kazna pretvorena u zatvorsku

Navaljnov nije mogao doći u Federalnu kaznionicu, nekoliko dana prije isteka uvjetne kazne, zato što se u Njemačkoj liječio od trovanja nervnim agensom novičok. Tada je za njim raspisana tjeralica te je sud tvrdio da je već tada, po izvještajima berlinskih liječnika, bio dovoljno oporavljen da prisustvuje uručenom pozivu.

Borell osudio protjerivanje

“Snažno osuđujem tu odluku i odbacujem navode da su se bavili aktivnostima koje su nespojive sa tatusom stranih diplomata”, priopćio je Borrell.

Borrell, koji u petak boravi u Moskvi, doznao je za rusku odluku o protjerivanju troje diplomata iz Njemačke, Švedske i Poljske tijekom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim.

Ta odluka mora biti preispitana. Ističem jedinstvo Europske unije i solidarnost s državama članicama” čiji su diplomati protjerani, istaknuo je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene