Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto: Afp

Ruski liječnik koji je liječio oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog odmah nakon trovanja prošlog kolovoza, umro je u dobi od 56 godina.


Zamjenik glavnog liječnika za anesteziologiju i reanimaciju Sergej Maksimišin "iznenada je umro", izvijestila je njegova bolnica u sibirskom gradu Omsku. Maksimišin je radio u bolnici 28 godina.

Vezani članci Joe Biden i Vladimir Putin Putin nakon sastanka s Bidenom: "On je iskusni državnik. Znatno je drugačiji od predsjednika Trumpa" Aleksej Navaljni Nestao je liječnik koji je liječio Alekseja Navaljnog: Napustio lovačku bazu u šumi i nije se vratio

U studenom je glavni liječnik u istoj bolnici Aleksandar Murahovski, koji je došao pod povećalo javnosti zbog liječenja Navaljnog, promoviran na mjesto regionalnog ministra zdravstva.

U to vrijeme Murahovski je samo potvrdio da Navaljni boluje od metaboličkog poremećaja, a ne od posljedica trovanja. Navaljni ga je optužio za krivotvorenje dijagnoze.

Navaljni se onesvijestio tijekom leta 20. kolovoza. Nakon slijetanja 44-godišnjak je prevezen u bolnicu u Omsku. Dva dana kasnije prebačen je u Berlin te je tjednima liječen u njemačkoj bolnici Charite.

Prema istraživanjima nekoliko laboratorija, otrovan je bojnim otrovom novičokom. Rusija, s druge strane, tvrdi da nije mogla dokazati da je Navaljni otrovan te da stoga nije pokrenula istragu.

Navaljni je uhićen pri povratku u Moskvu te je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora ranije ovaj tjedan za navodno kršenje uvjetne kazne u prethodnom kaznenom slučaju za prijevaru i pronevjeru sredstava iz 2014.

Navaljni se nije mogao pridržavati odredbi uvjetne kazne jer je u Berlinu bio u komi, no kad mu je izricao zatvorsku kaznu, ruski sudac ustvrdio je da se zakoni odnose na sve okolnosti jednako.