Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bit ćemo snaga mira"

Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom"

Wang YI, kineski ministar obrane
Wang YI, kineski ministar obrane Foto: Afp
Kineski ministar vanjskih poslova tijekom zasjedanja parlamenta prokomentirao je odnose Kine i SAD-a te Rusije, kao i sukob Izraela i Hamasa, a imao je što reći i o odnosu s Europskom unijom.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u četvrtak je osudio vanjsku politiku Sjedinjenih Država i pohvalio partnerstvo Pekinga i Moskve te dodao da je humanitarna situacija u Gazi "sramota za civilizaciju".

Wang, iskusni sedamdesetogodišnji diplomat, osudio je višestruke američke pokušaje pritiska na Peking i "njihovo nastojanje da se pod bilo kojim izgovorom okrivi Kina", a to je "doseglo nezamislivu razinu".

"Neprestano niču novi načini vršenja pritiska na Kinu, a popis jednostranih sankcija stalno se produljuje", naglasio je Wang Yi, dodajući da se "odlučno protivimo bilo kakvoj hegemoniji i zastrašivanju.”

Kinesko-američki odnosi napeti su oko nekoliko točaka: po pitanju Tajvana i trgovine, potom su rivali u razvoju tehnologija i u borbi za utjecaj u azijsko-pacifičkom području, kao i po pitanju stajališta o ljudskim pravima.

Wang Yi je ove izjave dao tijekom godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Seizmolog Krešimir Kuk o potresima u Zagrebu slabije magnitude Seizmolog o potresima koji su uznemirili Zagrepčane: "Područje se aktiviralo..."

Po pitanju Tajvana, upozorio je da će tajvanski čelnici koji traže neovisnost morati polagati račune povijesti. Kina Tajvan smatra svojim teritorijem, a neovisnost otoka podupiru Sjedinjene Države.

Wang Yi je također odbacio ideju da Peking predstavlja prijetnju svjetskom poretku.

"U vremenima nestabilnih i složenih međunarodnih odnosa, Kina će odlučno biti snaga mira, stabilnosti i napretka u svijetu", istaknuo je.

Wang Yi je ponovno potvrdio potporu Pekinga palestinskoj stvari i još jednom zatražio od UN-a priznanje cjelovite palestinske države.

"Nema dobre izlike za masakr civila", naglasio je Wang, dok sukob između Izraela i Hamasa još uvijek bjesni u pojasu Gaze.

"Činjenica da se danas, u 21. stoljeću, ova humanitarna katastrofa ne može zaustaviti ljudska je tragedija, štoviše, to je sramota za civilizaciju", dodao je, ponovivši poziv svoje zemlje na prekid vatre.

Kineski ministar također je u četvrtak branio dobre odnose svoje zemlje s Rusijom, dok Kinu Zapad kritizira po pitanju Ukrajine.

Premda Peking poziva na poštivanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući Ukrajinu, nikada nije javno osudio Moskvu.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un Pripravnost za rat Kim Jong Un nakon vojne vježbe neprijatelja: "Moramo brzo biti savršeno spremni za rat"

"Kina i Rusija stvorile su novi model odnosa dviju velikih sila, potpuno drukčiji od starog, iz ere hladnog rata", rekao je Wang Yi.

"Temeljen na nesvrstanosti i izbjegavanju konfrontacija i ciljanja trećih zemalja, nastavit ćemo putem trajnog dobrosusjedskog prijateljstva i produbljivanja ukupne strateške suradnje s Moskvom", istaknuo je.

Kina se nastoji pozicionirati kao posrednik i neutralna strana u ratu, no odnos Pekinga i Moskve produbio se od početka sukoba.

O Europskoj uniji, koja pokazuje sve veće nepovjerenje prema Kini i opisuje Kinu istovremeno kao "partnera, konkurenta i sistemskog suparnika", Wang Yi je ocijenio da "ovo trostruko pozicioniranje niti je u skladu sa stvarnošću niti je održivo u praksi".

Tu je poziciju Europske unije opisao "kao da je automobil na raskrižju i upaljena su sva crvena, žuta i zelena svjetla. U kojem smjeru voziti?", upitao je.

"Ne postoji temeljni sukob interesa između Kine i Europe", istaknuo je Wang Yi, za kojeg "zajednički interesi dviju strana uvelike nadmašuju njihove razlike".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene