Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Monstruozna oluja

VIDEO SAD se pripremaju se za 'superoluju' Sandy

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan Sandy nastavio se u nedjelju približavati američkoj istočnoj obali, a tamošnji se prognostičari trude precizno predvidjeti mjesto na kojem će ta monstruozna oluja, potencijalno najveća koja je ikada pogodila američko kopno, prvo udariti.

Po postojećim projekcijama, Sandy će najvjerojatnije stići do kopna u noći s ponedjeljka na utorak po mjesnom vremenu između Delewarea i područja New Yorka i New Jerseyja. Ono što Sandy čini opasnom nije brzina njezinih vjetrova, koja je trenutno na 165 km/h u središtu oluje, nego njezina nevjerojatna širina. Vjetrovi se, naime, šire čak 1125 kilometara od središta oluje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uragan Zoltan Uzbuna u Njemačkoj: Približava se uragan, očekuje ih kaos Slika nije dostupna Udvostručena procjena Šteta od Sandy mogla bi se popeti na 50 milijarda dolara

>> Sandy prekvalificirana u tropsku oluju

Sandy, koja je u subotu nakratko preklasificirana u tropsku oluju, ali je brzo ponovo dosegla snagu uragana, mogla bi imati brutalan utjecaj na gradove koji joj se nađu na putu. U New Yorku će gradski dužnosnici u nedjelju razgovarati o zatvaranju sustava podzemne željeznice uoči dolaska oluje, što bi moglo paralizirati grad.

Guverneri saveznih država duž istočne obale proglasili su izvanredna stanja i pozvali stanovnike da pripreme zalihe hrane, vode i baterija. Na nekim mjestima već se provodi obavezna evakuacija. Guverner Connecticuta Dannel P. Malloy izjavio je da bi Sandy toj državi mogla donijeti najgoru poplavu u 70 godina.

Sandy je u nedjelju prijepodne bila na 445 kilometara od obale Sjeverne Karoline. Putuje brzinom od 22 kilometra na sat. Prognostičari kažu da bi ovo mogla biti najveća oluja koja je zahvatila SAD. "Samo njezina veličina koja će obuhvatiti gusto naseljenu zonu na istočnoj obali, bit će povijesna", rekao je Jeff Masters na prognostičarskom portalu Weather Undergroundu.

Na putu uragana mogli bi se naći Boston, New York, Baltimore, Washington, Philadelphia, jedno od najgušće naseljenih područja u zemlji, u kojem obitavaju deseci milijuna ljudi. Stručnjaci kažu da je Sandy rijetka, hibridna "superoluja" koja u sebi ima elemente i tropske i zimske oluje i koja je na Karibima usmrtila 66 ljudi.

Sandy je počela utjecati i na američku predsjedničku kampanju. Obojica kandidata, Barack Obama i Mitt Romney, putuju ključnim saveznim državama i jednim okom gledaju i na uragan. Romney je stoga otkazao Virginiju zakazanu za nedjelju, kada bi ta savezna država mogla početi osjećati dolazak oluje. Umjesto toga posjetit će Ohio. Obama je pak premjestio odlazak na Floridu s ponedjeljka na nedjelju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene