Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje predstavlja opasnost

Sandy prekvalificirana u tropsku oluju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan Sandy, koji je odnio 41 život na Karibima i prijeti Sjedinjenim Državama, oslabio je u subotu na razinu tropske oluje, objavili su američki prognostičari.

Bez obzira na to što joj je snaga spuštena za jednu razinu, Sandy će i dalje predstavljati veliku opasnost za sjeveroistok SAD-a početkom sljedećeg tjedna. Trenutno se nalazi 565 kilometara južno od Charlestona, Južna Karolina, s maksimalnom brzinom vjetrova u središtu oluje od 110 kilometara na sat. To je tek nešto ispod donje razine za kategoriju uragana i moguće je da će u nedjelju opet doseći tu klasifikaciju.

Prema obali SAD-a kreće se brzinom od 17 kilometara na sat i očekuje se da će do nje stići u ponedjeljak navečer po mjesnom vremenu negdje na području između Sjeverne Karoline i južne Nove Engleske.

Tropska oluja ovakve snage u listopadu, na samom kraju sezone uragana, nije zabilježena dvadeset godina. Neki je prognostičari nazivaju "Frankenstienskom olujom" jer bi mogla sadržavati elemente tropske oluje i zimskog nevremena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Monstruozna oluja VIDEO SAD se pripremaju se za 'superoluju' Sandy Slika nije dostupna Strahuje se od superoluje Uragan Sandy usmrtio 41 osobu na Karibima i prijeti SAD-u

>> Uragan Sandy usmrtio 41 osobu na Karibima i prijeti SAD-u 

S obzirom da dolazi u zadnjim tjednima američke predsjedničke utrke, oluja bi mogla poremetiti raspored planiranih predizbornih skupova. Guverneri saveznih država duž istočne obale proglasili su izvanredna stanja i pozvali stanovnike da pripreme zalihe hrane, vode i baterija.

Američka je mornarica naredila svim brodovima u velikoj bazi u Norfolku, Virginia, uključujući i nosač zrakoplova na atomski pogon, da ispolove na more i izbjegnu oluju.

Iako joj je umanjena snaga, Sandy dobiva na širini pa se tako njezini vjetrovi osjećaju i 725 kilometara od samog središta oluje. Strahuje se da bi Sandy mogla izazvati veću materijalnu štetu od prošlogodišnjeg uragana Irene, koja se mjerila u milijardama dolara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene