Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Washington je proglasio Afganistan ‘važnim saveznikom nečlanom NATO-a’, pružajući posebne privilegije toj zemlji koju će većina koalicijskih snaga predvođenih SAD-om napustiti krajem 2014., izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton tijekom iznenadna posjeta Kabulu.


Clinton je odluku o dodjeli tog statusa, koji je prethodno službeno potvrdio predsjednik Barack Obama, objavila na konferenciji za tisak u Kabulu. ‘O tome ću razgovarati s (afganistanskim) predsjednikom Hamidom Karzaijem ... Postoji vrlo mali broj zemalja s tim statusom’, rekla je Clinton, koja je u Afganistanu boravila nešto više od tri sata.

Novi status Afganistana predviđa okvir za suradnju oko dugoročne sigurnosti i zaštite. Davanje tog statusa dio je sporazuma o strateškom partnerstvu između Afganistana i SAD-a koji su potpisali Obama i njegov kolega Karzai početkom svibnja.

Vezani članci Policija u Bihaću nakon sukoba migranata U krvavom sukobu migranata iz Pakistana i Afganistana ubijene dvije osobe, 18 ozlijeđenih Migranti, ilustracija Nestala kraj Slunja: Policija od kraja kolovoza traži djevojčicu (11) iz Afganistana

>> Afganistan: Najmanje četvero mrtvih u napadu na hotel

Status ‘važnog nečlana NATO-a’ privilegij je koji je već dobilo petnaestak zemalja među kojima Izrael, Japan, Australija ili Egipat i Bahrein, omogućava tim zemljama pojačanu vojnu suradnju sa SAD-om, posebice u razvijanju i kupovini oružja.

‘To je vrsta odnosa koja će posebno koristiti Afganistanu kad provedemo sigurnosnu tranziciju na afganistanske snage i pripremimo američko prisustvo u Afganistanu nakon 2014.’, ocijenila je Clinton na konferenciji za tisak u Kabulu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.