Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja suradnju s WHO-om

SAD pristupa inicijativi pravedne raspodjele cjepiva: Biden planira osnivanje Odbora za COVID-19

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države pridružit će se inicijativi Ujedinjenih naroda za pravednu raspodjelu cjepiva protiv koronavirusa na bogate i siromašne zemlje, najavio je Anthony Fauci, savjetnik novog američkog predsjednika za medicinu.

U četvrtak će novi američki predsjednik Joe Biden potpisati uredbu o pristupanju SAD-a inicijativi COVAX, najavio je Fauci na videokonferencijskom sastanku izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tom uredbom SAD pristupa i programu WHO-a za ubrzani razvoj cjepiva, lijekova te dijagnostičkih sredstava protiv COVID-a.

Fauci, najviši povjerenik američke vlade za bolesti, ponovio je Bidenovu odluku da opozove odluku o izlasku SAD-a iz članstva Svjetske zdravstvene organizacije koju je donio njegov prethodnik Donald Trump.

"Pridružujem se kolegama i zahvaljujem WHO-u što je vodio globalni zdravstveni odgovor na ovu pandemiju", rekao je Fauci sudionicima sastanka WHO-a.

Suradnja s WHO-om

Rekao je da će nova američka vlada nastaviti tijesno surađivati s WHO-om.

Faucijeve poruke izrečene u četvrtak na videosastanku WHO-a u suprotnosti su s opetovanim optužbama Trumpa koji je okrivio WHO da je pomogao Kini prikriti prvo žarište koronavirusa u gradu Wuhanu krajem 2019.

Međutim, Fauci je jasno dao do znanja da nova američka vlada ustraje na zahtjevu za cjelovitom istragom o porijeklu virusa.

"Međunarodna istraga mora biti odlučna i jasna", rekao je Fauci misleći pritom na misiju međunarodnih stručnjaka koje je WHO poslao u Kinu kako bi istražili izvore pandemije koja je izbila prije godinu dana.

Pročitajte i ovo Inauguracija Joea Bidena Novi predsjednik SAD-a Joe Biden povukao prvi potez nakon ulaska u Bijelu kuću, otkrio i kakvo je bilo pismo koje mu je Trump ostavio

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bitno da je toplo Kao da je na nekom ugodnom pikniku: Bernie Sanders ukrao (skoro) svu pažnju na inauguraciji Joea Bidena

Predsjednik Joe Biden u četvrtak će potpisati 10 izvršnih uredba koje uređuju borbu protiv pandemije, a među njima su odredbe o korištenju novca za katastrofe kako bi se pomoglo ponovnom otvaranju škola, kao i mjeru o obveznom nošenju zaštitne maske u sredstvima javnog prijevoza.

Biden planira potpisati uredbe kojima će uspostaviti Upravni odbor za COVID-19 i to tijelo treba pronaći rješenja za ubrzanje testiranja i manjak cjepiva, zatim uspostaviti protokole o postupanju za putnike u međunarodnom prometu i preusmjeriti novčanu pomoć prema manjinama koje su teško pogođene pandemijom.

Obećao 100 milijuna doza cjepiva

Koronavirus je do danas usmrtio više od 400.000 ljudi u Sjedinjenim Državama.

Biden je obećao 100 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa u prvih 100 dana svoje vlade i njegov je plan povećati cijepljenje među skupinama kao što su nastavnici i trgovci u supermarketima.

COVAX vode savez za cjepiva GAVI, WHO i Koalicija CEPI za inovacije za pripravnost na epidemije, a cilj inicijative koja obuhvaća 190 zemalja je osigurati pravedan i brz pristup cjepivima protiv covida-19 na globalnoj razini za sve zemlje, bogate i siromašne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene