Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države zatražile su od osnivača internetske stranice WikiLeaks, Juliana Assangea, da ne objavljuje povjerljivu diplomatsku prepisku State Departmenta.


'Tim ilegalnim postupkom bi se u opasnost doveli bezbrojni životi, a zaprijetilo bi se globalnoj borbi protiv terorizma i ugrozilo američke odnose sa saveznicima', stoji u dopisu iz State Departmenta kojeg potpisuje pravni savjetnik te institucije Harold Koh.

Vezani članci Julian Assange (Foto: AFP) Procurila ekskluzivna snimka Juliana Assangea iz zatvora: Osnivač WikiLeaksa vidljivo izgubio na težini Julian Assange (Foto: AFP) Assange previše bolestan da putem videolinka sudjeluje na saslušanju o izručenju u SAD

>> WikiLeaks počeo objavu 400.000 povjerljivih američkih dokumenata

>> WikiLeaks: Assange planira objaviti nove povjerljive dokumente

>> State Department iščekuje novu objavu WikiLeaksa

'Dokumenti su nabavljeni uz kršenje američkih zakona i uz bezobzirnost prema teškim posljedicama te akcije', kazao je Koh u pismu te naglasio da WikiLeaks ne treba objavljivati te dokumente, već ih treba vratiti američkoj vladi i uništiti sve kopije koje ima u svom posjedu ili u računalnoj bazi podataka.

 

WikiLeaks je dokumente koje planira objaviti prethodno dao na uvid američkom dnevnom listu The New York Times, britanskom The Guardianu i njemačkom magazinu Der Spiegel, a američka državna tajnica Hillary Clinton i drugi visoki američki dužnosnici već su razgovarali s čelnicima mnogih zemalja o očekivanoj objavi WikiLeaksa.

Izvor - uhićeni američki obavještajac?

WikiLeaks je najavio da će količina objavljenih dokumenata biti sedam puta veća od njegove listopadske objave oko 400.000 dokumenata iz rata u Iraku. WikiLeaks je na proljeće objavio oko 70.000 povjerljivih dokumenata iz rata u Afganistanu.

Kao i u prethodna dva slučaja, sumnja se da je izvor povjerljivih dokumenata State Departmenta obavještajni analitičar američke vojske Bradley Manning (22), uhićen u Iraku u lipnju ove godine, koji je u vojnom pritvoru. (Hina)