Obavijesti Video Pretražite Navigacija
strahuju od reakcije rusije

SAD nudi jamstva Švedskoj i Finskoj podnesu li zahtjev za NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedska i Finska strahuju od ruske odmazde ukoliko se odluče na pridruživanje NATO savezu. SAD je izrazio čvrsto su uvjerene da mogu otkloniti svaki razlog za zabrinutost u razdoblju nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO, a prije nego što budu primljene u savez, priopćila je Bijela kuća.

Švedska i Finska zabrinute su da bi mogle biti izložene ruskim prijetnjama u procesu pridruživanja, koji bi mogao trajati i do godinu dana, sve dok ga ne odobri svih 30 članica NATO-a.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini, Černihiv 72. dan rata Gori ruski brod na Crnom moru? Na listi sankcija i ljubavnica ruskog predsjednika, Putin poslao poruku povodom Dana pobjede

Pročitajte i ovo JAS 39 JOŠ AKO UĐU U NATO? Trljaju ruke zbog ruske invazije: Europske vlade povećavaju izdavajanja za obranu, a njima dobit suludo raste

"Čvrsto vjerujemo da ćemo pronaći načina da otklonimo svaki razlog za zabrinutost koji bi te zemlje mogle imati u razdoblju između podnošenja zahtjeva za članstvom u NATO-u i službenoga ulaska u savez", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Očekuje se da će Švedska i Finska ovoga mjeseca donijeti odluku o tome hoće li podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO-u.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u srijedu da je dobila sigurnosna jamstva, ali nije iznosila pojedinosti.

Švedski ministar obrane prošloga je mjeseca rekao da bi zahtjev mogao izazvati niz reakcija iz Rusije, uključujući kibernetičke napade i hibridno ratovanje - poput propagandnih kampanja - kako bi narušila švedsku sigurnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene