Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesecima šutjeli o incidentu

Iz nuklearke iscurilo 1,5 milijuna litara radioaktivne vode: "Curenje tricija nije neuobičajeno"

Xcel Energy Monticello
Xcel Energy Monticello Foto: Afp
Vlasti u sjevernoj američkoj državi Minnesoti otkrile su da je iz nuklearne elektrane u blizini Minneapolisa došlo do izlijevanja radioaktivne vode. Navode da je iscurilo više od 1,5 milijuna litara. Xcel Energy, vlasnik elektrane Monticello, radi na čišćenju zagađenja, a ističe da opasnosti za javnost - nema.

Agencija za kontrolu zagađenja Minnesote (MPCA) priopćila je da je iscurilo oko 1,5 milijuna litara radioaktivne vode s tricijem iz puknute cijevi u postrojenju.

Curenje otkriveno još u studenome

Curenje je prvi put otkriveno 22. studenog, a izvor curenja otkriven je 19. prosinca. U priopćenju se navodi kako je sve "vrlo brzo sanirano".

Lokalne vlasti o tome nisu dosad obavijestile javnost. "Xcel Energy, tvrtka vlasnik nuklearke, i vlasti spriječili su podzemno širenje ozračene vode do obližnje rijeke Mississippi", rekao je pomoćnik povjerenika MPCA-a Kirk Koudelka.

"Sada kada imamo sve informacije o tome gdje je došlo do curenja i koliko je vode ispušteno u podzemne vode dijelimo ove informacije", dodao je glasnogovornik MPCA-a Michael Rafferty.

"Ovo ne predstavlja javnozdravstveni niti problem pitke vode", rekao je Christopher Clark, predsjednik Xcela, za Minnesotu.

Vrijednosti tricija višestruko veće od dozvoljenih

Priznao je da je voda ozračena tricijem znatno iznad standardnih vrijednosti koje je propisala Agencija za zaštitu okoliša (EPA), a nalazi se neposredno ispod postrojenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je planulo Ljudi opustošili ljekarne nakon poruke Ministarstva: "Budite spremni!" Upute su vrlo jasne i tablete nisu za svakoga

EPA ima ograničenje za količinu tricija koja može biti prisutna u pitkoj vodi - 20.000 pikokurija po litri - kako bi zaštitila ljude od zračenja.

"Uvelike premašujemo 20.000 pikokirija po litri", rekao je Clark. Naime, u vodi ispod postrojenja broj pikokurija po litri iznosio je milijune.

"Opskrba pitkom vodom nije ugrožena"

Grad Monticello priopćio je da njegova opskrba pitkom vodom nije ugrožena ovim incidentom jer se dogodio izvan područja iz kojeg grad crpi podzemnu vodu za gradske bunare.

Kontaminirana voda nije otkrivena izvan perimetra postrojenja, priopćeno je iz Xcela. Procjenjuje se da je 25 posto vode prikupljeno. Tvrtka razmatra izgradnju spremnika ili retencijskog bazena, što bi moglo potrajati duže od godinu dana, piše Star Tribune.

Pročitajte i ovo Tonči Tadić za dnevnik nove tv Je li nuklearka u Zaporižju sigurna? Stručnjak Tadić: "Ovo je presedan, svaki neželjeni potez može značiti katastrofu"

Viktoria Mitlyng, glasnogovornica američkog Nuklearnog regulatornog povjerenstva (NRC), rekla je da je curenje znatno ispod sigurnosnog praga povjerenstva. "Curenje tricija nije neuobičajeno za nuklearne elektrane", dodala je.

Poslali zahtjev za produljenje licence

Tricij je blago radioaktivan izotop vodika, koji se često nalazi u vodi za hlađenje nuklearnih reaktora.

"Jedini način na koji može utjecati na ljude jest ako ga udišu ili piju vodu s tricijem", rekao je Daniel Huff, pomoćnik povjerenika u Ministarstvu zdravstva Minnesote.

U siječnju je Xcel poslao zahtjev agenciji za produljenje licence za Monticello na još 20 godina nakon 2030., kada bi njegova sadašnja dozvola trebala istjecati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene