Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH
Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Foto: Pixsell

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je u utorak odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da suspendira zakon kojim je Republika Srpska kanila preuzeti vlasništvo nad državnom imovinom dok je Milorad Dodik rekao da ne priznaje ni Schmidta niti njegove ovlasti.


U izjavi danoj nakon što je Schmidt objavio svoju odluku da do pravorijeka Ustavnog suda BiH suspendira primjenu zakona o državnim nekretninama što ga je 10. veljače donio parlament RS, Džaferović je kazao kako je reakcija visokog predstavnika važna za očuvanje mira i stabilnosti koje je Milorad Dodik ozbiljno doveo u pitanje.

"Da vlasti RS na čelu s Miloradom Dodikom svojim secesionističkim odlukama ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jasan je stav međunarodne javnosti, relevantnih međunarodnih institucija, većine građana BiH kao i značajnog dijela političke javnosti u RS", kazao je Džaferović.

Pozvao je sve u BiH da odustanu od pokušaja jednostranog mijenjanja Daytonskog sporazuma te da se kroz dijalog dođe do rješenja za otvorena pitanja.

Slično je reagirala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je kazala kako je Schmidtova odluka jasan signal da se neće dopustiti podrivanje države i napretka u njoj kroz pravno nasilje kakvome pribjegava parlament RS.

Hrvatski član državnog vrha Željko Komšić ocijenio je kako je Schmidtova reakcija dobro došla, no nije dovoljna jer bi svoje ovlasti trebao iskoristiti tako da poništi sve neustavne zakone koje su donijeli u RS-u.

No srpski član Predsjedništva BiH Dodik u prvom je reagiranju naznačio kako Schmidtovu odluku ne kani poštovati jer ne priznaje ni njega kao zakonito izabranog visokog predstavnika niti njegove ovlasti.

Dodik je kazao kako je pitanje državne imovine riješeno još Daytonskim sporazumom no njegovo je tumačenje, protivno onome što je tamo napisano, da imovina pripada entitetima, a ne BiH.

"Partnere u Federaciji BiH pozivam da se poštuju ustav BiH i Daytonski sporazum, a gospodinu Schmidtu preporučam da kupi kartu za Njemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor", izjavio je Dodik.

Michael Roth i Milorad Dodik Zastupnik Bundestaga žestoko opleo po Dodiku: "Odvratno, neka ga bude sram!"

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku: "Znaš koliko me zaboli..."

Visoki predstavnik Schmidt je ranije tijekom dana suspendirao zakon kojega je donio parlament RS proglasivši taj entitet vlasnikom nekretnina čiji je stvarni vlasnik država BiH.

Taj je sporni zakon trebao stupiti na snagu 14. veljače, a Schmidtovom odlukom on se ne bi smio primjenjivati sve dok se o njegovoj sadržini ne očituje Ustavni sud BiH.

Suspenzija zakona ujedno je prvo korištenje širokih ovlasti koje Schmidtu stoje na raspolaganju no on za njima nije posezao otkako je preuzeo mandat u BiH u kolovozu 2021. godine kada je naslijedio Valentina Inzka.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju