Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države i saveznici iz EU-a i NATO-a drže kako je nužna hitna akcija da libijski prijenosni protuzračni projektili ne bi pali u pogrešne ruke, rekao je uedan visoki američki dužnosnik.


'Veoma smo zabrinuti zbog te prijetnje', rekao je Andrew Shapiro, pomoćnik američke državne tajnice za političko-vojne poslove, na razgovoru s novinarima nakon sastanka s dužnosnicima EU-a i NATO-a u Bruxellesu.

Shapiro je rekao kako ne zna koliko je od procijenjenih dvadeset tisuća prijenosnih protuzračnih projektila SAM-7 Strela koji su prije bili u Libiji danas nestalo, no dodao je: 'U pogrešnim rukama ti sustavi mogu biti prijetnja civilnom zrakoplovstvu'. 'Vlada širok konsenzus o toj opasnosti i nužnosti da se njome hitno pozabavi', izjavio je on i dodao da SAD namjerava izdvojiti 25 milijuna dolara kako bi se pomoglo rješavanju tog pitanja.

Vezani članci Predstavnici Amsterdamske koalicije predali kandidacijske liste za EU izbore (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Amsterdamska koalicija predstavila dio programa za eurozonu i proširenje EU Slika nije dostupna TALIJANI POKAZALI STAV 'Želimo iskorijeniti teroriste, a ne zadovoljiti komentatore i pridonijeti spirali nasilja'

Prikupljaju rakete i uništavaju ih

Shapitro je dodao da se na terenu već nalaze ekipe koje pronalaze te rakete i da ih prikupljaju i uništavaju. Britanci su početkom tjedna kazali da su njihovi stručnjaci u Libiji demontirali određeni broj raketa i da pomažu u lociranju skladišta u kojima se nalaze rakete.

Njemački časopis Der Spiegel objavio je izjavu čelnika vojnog odbora NATO-a admirala Giampaola Di Paola koji je rekao njemačkim parlamentarcima da NATO ne zna gdje je oko 10.000 protuzrakoplovnih raketa koje su ranije bile pod kontrolom libijskih vlasti. (Hina)