Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijenos protuzračnih projektila

SAD i EU traže hitnu akciju u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države i saveznici iz EU-a i NATO-a drže kako je nužna hitna akcija da libijski prijenosni protuzračni projektili ne bi pali u pogrešne ruke, rekao je uedan visoki američki dužnosnik.

'Veoma smo zabrinuti zbog te prijetnje', rekao je Andrew Shapiro, pomoćnik američke državne tajnice za političko-vojne poslove, na razgovoru s novinarima nakon sastanka s dužnosnicima EU-a i NATO-a u Bruxellesu.

Shapiro je rekao kako ne zna koliko je od procijenjenih dvadeset tisuća prijenosnih protuzračnih projektila SAM-7 Strela koji su prije bili u Libiji danas nestalo, no dodao je: 'U pogrešnim rukama ti sustavi mogu biti prijetnja civilnom zrakoplovstvu'. 'Vlada širok konsenzus o toj opasnosti i nužnosti da se njome hitno pozabavi', izjavio je on i dodao da SAD namjerava izdvojiti 25 milijuna dolara kako bi se pomoglo rješavanju tog pitanja.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata"

Prikupljaju rakete i uništavaju ih

Shapitro je dodao da se na terenu već nalaze ekipe koje pronalaze te rakete i da ih prikupljaju i uništavaju. Britanci su početkom tjedna kazali da su njihovi stručnjaci u Libiji demontirali određeni broj raketa i da pomažu u lociranju skladišta u kojima se nalaze rakete.

Njemački časopis Der Spiegel objavio je izjavu čelnika vojnog odbora NATO-a admirala Giampaola Di Paola koji je rekao njemačkim parlamentarcima da NATO ne zna gdje je oko 10.000 protuzrakoplovnih raketa koje su ranije bile pod kontrolom libijskih vlasti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene