Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Opet otvaraju vrata

POVIJESNI DAN Vraćaju se nakon 54 godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod budnim okom američkog državnog tajnika Johna Kerryja, američki marinci podigli su u petak američku zastavu u američkom veleposlanstvu na Kubi prvi put nakon 54 godine, simbolično označivši novu eru u odnosima dviju zemalja.

Trojica umirovljenih marinaca koji su 1961. posljednji put spustili američku zastavu na Kubi nazočila su ceremoniji, predavši novu zastavu postrojbi koja ju je podigla ispred zgrade veleposlanstva na havanskoj obali.

Pročitajte i ovo Jair Bolsonaro Zavjera za vojni udar Policija istražuje bivšeg predsjednika: Zanima ih zašto je proveo dvije noći u mađarskoj ambasadi Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu

Kerry, prvi američki državni tajnik koji je posjetio Kubu nakon 70 godina, rekao je tom prigodom da je očito da "put uzajamne izolacije i otuđenja na kojem su se SAD i Kuba nalazili nije pravi i da je došlo vrijeme da se krene u boljem smjeru."

Podignuta kubanska zastava u Washingtonu, službeno uspostavljeni odnosi

Simboličan događaj dogodio se osam mjeseci nakon što su Havana i Washington dogovorili obnovu veza i gotovo četiri tjedna nakon što su formalno obnovili diplomatske odnose i otvorili veleposlanstva.

Kubanci su to proslavili podizanjem svoje zastave u Washingtonu 20. srpnja, a Amerikanci su pričekali Kerryjev posjet Havani.

Kerry je u govoru ipak jasno kazao da Washington nije zaboravio na situaciju s ljudskim pravima na Kubi.

"I dalje vjerujemo da bi kubanskom narodu najbolje odgovarala prava demokracija, u kojoj ljudi mogu birati svoje vođe", rekao je.

Kerry će se tijekom dana sastati i s kubanskim disidentima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene