Obavijesti Video Pretražite Navigacija
porast za 2,6 posto

Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Rusko gospodarstvo iznenadilo je Međunarodni monetarni fond.

Međunarodni monetarni fond (MMF) "iznenadio" je rast ruskog gospodarstva, s obzirom na sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini.

U siječnju MMF je prognozirao da će rusko gospodarstvo ove godine porasti za 2,6 posto zbog velike vojne i osobne potrošnje koju je podupro rast plaća. Prošlog listopada očekivali su rast po stopi od 1,1 posto u 2024., koju sada predviđaju u 2025.

"To je ratna ekonomija. Velik udio ruskog gospodarstva čini vojna potrošnja, što potiče proizvodnju", rekla je u četvrtak direktorica komunikacija MMF-a Julie Kozack u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin novi sukob na pomolu? Institut za rat upozorava: Rusi se pripremaju za rat protiv još jedne zemlje?

Potrošnji pomažu i značajni socijalni transferi, dodala je Kozack, upozorivši na naznake "pregrijavanja" gospodarstva, poput jačanja inflacije.

U srednjoročnoj perspektivi rast bi trebao usporiti, s obzirom na isključenost Rusije iz međunarodnog financijskog sustava, ograničen pristup tehnologiji i gubitak dijela visokokvalificirane radne snage, navodi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila

Svi ti čimbenici značajno će utjecati na rast i izglede za gospodarstvo na srednji rok, zaključila je dužnosnica MMF-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene