Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od Šume Striborove do Baldricka

Milanović: ''Ova je Vlada najprljavija u hrvatskoj povijesti, ovo poprima dimenzije nacionalne katastrofe''

Hrvatska fatalno nazaduje, najbolje bi bilo da izbori budu odmah, ovo je mrcvarenje, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavi za medije u kojoj se osvrnuo na aktualne teme i opetovao kritike na račun predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Datum parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i dalje je službena nepoznanica. Premijer Andrej Plenković tvrdi da ne razumije zašto su gotovo svi okupirani tim datumom, a sve kritike na račun svoje Vlade i stranke odbija

Oporba ne odustaje i zahtijeva raspuštanje Sabora. Kada će se, nakon rasprave, o njihovu zahtjevu, koji su vladajući odbili, i glasati, također još nije poznato. Banski dvori i Pantovčak u međuvremenu su izmijenili niz verbalnih šamara, a paljba se nastavlja.

Predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović usporedio je u petak u svojoj izjavi za medije, između ostalog, Plenkovića s Baldrickom iz britanske serije Crna guja i snahom iz Šume Striborove Ivane Brlić-Mažuranić.

''Hranj je pojam elite''

Nakon što je sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice ustroja 1. hrvatskog gardijskog zbora, Dana Počasno-zaštitne bojne i Dana Vojne kapelanije "Sveti Valentin", Milanović je u izjavi za medije nakon svečanosti istaknuo zadovoljstvo suradnjom s admiralom Robertom Hranjem, kojemu uskoro istječe mandat na mjestu načelnika Glavnog stožera.

''Bilo mi je zadovoljstvo četiri godine surađivati i biti vrhovni zapovjednik Hranju, koji je pojam onoga što nazivam elitom. Teško je nadomjestiti takve'', istaknuo je Milanović.

No je li dogovoreno tko će ga naslijediti, nije želio reći, već je novinarima samo poručio: ''Kad bude dogovoreno, znat ćete.''

''Plenkoviću je izletio jezik kao snahi u Šumi Striborovoj''

Osvrnuo se na Plenkovićeve izjave o EPPO-u i podsjetio: ''Rekao sam već da je jedino nama stalo do ove zemlje, neke poslove mora raditi elita koja će biti populistička, ali ne lopovska.''

''Stalno upozoravam da su deluzije o Bruxellesu dvosjekli mač, ne smije nas zaludjeti. I sad se baš AP odlučio na to okomiti kad je njega dotaknulo. Imam dileme ne samo oko europskog tužitelja nego i oko niza uzurpiranih europskih funkcija, ali ja to stalno govorim, a Plenković im trči u zagrljaj'', kazao je Milanović.

''Ni u jednom slučaju kad se netko iz Bruxellesa obrecnuo na demokratski izabranu premijerku ili premijera, bio je mutav i sad ga čudi kad se njega tiče. Vrlo suzdržano mu je to rekla s porukom da se ne petlja. I sad kad tebi ne paše, u trenutku kad misliš da si konačno porobio pravosuđe, sad se ona javila, fakat je zapanjen, ne čudi me što je zapanjen. Predstavlja se kao pravnik i političar i veliki hrvatski muž. Tko te šiša, frajeru! Jesi to osnovao? Jesi. Igraj po pravilima. Ali HDZ-ovcu je po pravilima teže igrati nego dati srce, koje nema'', kazao je.

''Meni je hrvatski interes sto puta važniji od toga što misli europska tužiteljica ili predsjednica Europske komisije. Ovdje se radi o Plenkoviću. A da se svaki put, ali svaki put, treba zapitati, treba, kad se nečeg odričemo, što dobivam, što gubim i tek onda rezati jednom, mjeriti pet puta'', poručio je predsjednik.

''Sad mu je izletio jezik kao snahi u Šumi Striborovoj. To nije tvoj posao, trebao si ranije razmišljati o tome, ali nisi jer si računao da će te zatrpati lovom koju ćeš prikazati kao svoju. Nitko njega ne pita'', istaknuo je predsjednik osvrnuvši se na aferu na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

''Naravno da je u interesu istražiti sve jer kradu. Turudić je doveden da sve to zataška i to izluđuje Plenkovića. Skovao je lukavi plan kao Baldrick, ali oni imaju svoj posao. Htio je porobiti DORH i evo što je dobio. Ovaj tip kojeg je progurao neće moći taj posao normalno raditi ni minute. Što god da napravi, sve će se preispitivati'', kazao je Milanović.

''Hrvatska fatalno nazaduje''

"U mojoj se Vladi nije kralo. Probali su nešto insinuirati. Ova je Vlada najprljavija u hrvatskoj povijesti. Ne znam toliko dobro što je bilo 90-ih, ali s obzirom na to da su se neke spoznaje promijenile u 30 godina, ono što vidimo je zastrašujuće. Hrvatska fatalno nazaduje, ovo poprima dimenzije nacionalne katastrofe, dionizijske svečanosti na kojoj svi riknu. Ne želim zauzimati stranu, samo seciram njegov slučaj'', istaknuo je predsjednik.

Osvrnuo se i na subotnji prosvjed i kazao da su poruke bile jasne, neke grube, neke manje grube: ''To je posao opozicije, a ovi su odmah počeli pričati o Stepincu. Stepincu je bolje bez HDZ-a, i to Plenković koji se družio s ljudima koji su Stepinca strpali u zatvor. Herkul se okreće u grobu, koliko je herojstvo Turudića, što ne rehabilitira Zrinske i Frankopane, evo prilike, pa nećemo zaratiti s Austrijancima.''

''Ponašanje HDZ-a me podsjeća na ono mahnitanje iz 2011. Upravo takve su gadarije pričali u parlamentu, križali se, klečali, to je to. Čudili se imenima opozicijskih prvaka. To je ološ, nisu svi, naravno. To je društveno dno, pohlepno, nasilno, to je u Saboru'', kazao je Milanović

''Najbolje bi bilo da izbori budu odmah''

Upitan o datumu Izbora poručio je: ''Najbolje bi bilo da budu odmah. Ali vidite kako se Plenković ponaša, on to smatra privatnom prćijom.''

''Čak je i Britanija oduzela pravo premijeru da raspiše izbore kada god hoće. On se ponaša kao da mu je to ćaćin legat. Valjda naši ljudi imaju pravo znati kada se ide na izbore. Ja sam 2015. otklonio sve sumnje kada će biti izbori, još sam na početku kalendarske godine rekao da će biti ujesen. U siječnju sam svima dao kisika. Nisam bio toliko ciničan da ljudima zadnji tren povećam plaće… Malo Stepinca, malo plaća, malo Bleiburga, još to čekam da se pojavi.''

''Nacionalizam i šovinizam standardno su utočište svih hulja. Kad nestane pravih argumenata, prikazuju se onime što nisu, a nisu patrioti. Ovo je mrcvarenje. Sanaderovo doba je doba nevinosti'', opetovao je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene