Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati istrage

Rusko 'čudo od aviona' srušilo se zbog ljudske pogreške

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pilot je greškom isključio sustav za uzbunjivanje, misleći da se pojavio informatički problem. Istraga je pokazala 'smanjenu koncentraciju' u pilotskoj kabini.

Istraga o uzrocima nesreće civilnog supermlažnjaka ruskog proizvođača zrakoplova Suhoja tijekom probnoga leta, u kojoj je u svibnju u Indoneziji poginulo 45 osoba, pokazala je da je riječ o ljudskoj pogreški, doznaje se u utorak od službenog izvora.

Pročitajte i ovo Ostaci Lion Aira (Foto: AFP) - 1 Svi na letu su poginuli Srušio se zbog pogrešaka pilota i novog sustava: Otkriveni novi detalji o padu aviona 11 minuta nakon polijetanja Spasioci izvlače dijelove zrakoplova (Foto: AFP) Pronađen bez svijesti Poginuo ronioc koji je tragao za ostacima indonezijskog zrakoplova

>> Indonezija: Pronađena crna kutija ruskog Suhoja

Kako navodi Nacionalno povjerenstvo za sigurnost prometa (KNKT), pilot je neposredno prije nesreće isključio sustav za uzbunjivanje (TAWS), premda je ovaj normalno radio. "TAWS je odaslao upozorenje 'prepreka na zemlji' prije nesreće, nakon čega je uslijedilo šest upozorenja 'izbjeći prepreku na zemlji'. Pilot zrakoplova je isključio TAWS misleći da se pojavio informatički problem", rekao je predsjednik KNKT-a Tatang Kurniadi.

Istraga je pokazala "smanjenu koncentraciju" u pilotskoj kabini prije nego se Superjet 100 na dan 9. svibnja srušio na vulkan južno od Džakarte, tijekom probnog leta koji je trebao potvrditi izvrsne karakteristike letjelice. "Nesreća se mogla izbjeći da je pilot uspravio letjelicu 24 sekunde nakon prve uzbune", rekao je Kurniadi na tiskovnoj konferenciji.

Nesreća je zadala težak udarac ruskom proizvođaču zrakoplova koji je očekivao da će ovom letjelicom, prvom civilnom u svom katalogu, popraviti ugled ruske zrakoplovne industrije nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Indonezijsko ministarstvo prometa nedavno je ipak izdalo potvrdu o sposobnosti Superjeta 100 za let, ocijenivši da poštuje međunarodne i indonezijske standarde. Tom se potvrdom dopušta prodaja zrakoplova dvjema indonezijskim zrakoplovnim kompanijama koje su ih već bile naručile: Kartiki Airlinesu (trideset zrakoplova) i Sky Aviationu (dvanaest). Kataloška cijena Superjeta 100 je oko 23 milijuna eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene