Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljene snimke rušenja

Rusko ministarstvo obrane: Pilota srušenog Suhoja-25 ubili su teroristi Fronte al Nusre

Ostaci srušenog ruskog Suhoja-25 kod Idliba (Foto: AFP)
Ostaci srušenog ruskog Suhoja-25 kod Idliba (Foto: AFP) Foto: Afp
Ruski pilot je ubijen u subotu u Siriji pošto se katapultirao na pobunjeničko područje nakon rušenja njegova zrakoplova tijekom operacije u pokrajini Idlibu, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

"Ruski zrakoplov Su-25 srušio se tijekom leta iznad zone dezeskalacije u Idlibu. Pilot je uspio javiti da se katapultirao na područje pod nadzorom boraca Fronte al Nusre", bivšeg sirijskog ogranka al Qaede, navodi se u priopćenju ministarstva, prenose ruske novinske agencije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Napad na Siriju (Foto: AFP) Okršaj iznad Damaska i Homsa Sirija: Četiri osobe poginule u izraelskom napadu

"Pilot je ubijen u borbama s teroristima", dodaje ministarstvo.

"Po prvim informacijama, zrakoplov je pogođen iz prenosivog protuzračnog sustava projektila", navodi se.

Područje na koje se srušio zrakoplov u rukama je Hayat Tahrir al-Shama, džihadističke skupine koju kontrolira bivši mjesni ogranak al Qaede i više drugih pobunjeničkih skupina.

Na društvenim mrežama pojavila su se i videa koja pokazuju navodno obaranje tog zrakoplova i njegove ostatke na tlu.

Snage sirijske vlade su u proteklim tjednima uz pomoć ruskih zračnih snaga intenzivirale napade na Idlib. Sirijska vojska je prošlog mjeseca ponovno osvojila obližnju stratešku zračnu bazu Abu Duhur iz ruku pobunjenika.

Idlib je posljednje uporište opozicije u Siriji, a njime vladaju tvrdolinijaški džihadisti, uključujući Hajat Tahrir al-Šam, savez koji je povezan s Al Kaidom.

Oporobene skupine su i prije rušile zrakoplove režima, ali puno rjeđe zrakoplove ruske vojske.

U kolovozu 2016. petorica ruskih vojnika su poginula kada je pobunjenička skupina, također u pokrajini Idlibu, srušila njihov helikopter.

Turska je u studenom 2015. srušila ruski vojni zrakoplov, što je potaknulo diplomatsku krizu između Moskve i Ankare.

Rusija je glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada čije snage posljednjih mjeseci bilježe teritorijalne pobjede protiv umjerenih pobunjenika i islamističkih militanata. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene