Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisilna deportacija

Teške optužbe na račun Rusije: "Kradu ukrajinsku djecu, to je genocidni zločin"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ruski navodno prisilni transfer tisuća djece iz Ukrajine "vjerojatno je najveća prisilna deportacija u modernoj povijesti", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u ponedjeljak na događaju na marginama Vijeća za ljudska prava u Ženevi.

"Najstrašniji zločin je to što Rusija krade ukrajinsku djecu", rekao je Kuleba u videoporuci prenošenoj u prepunoj prostoriji, prvi dan sjednice Vijeća u Ženevi, gdje se raspravlja o navodnim ratnim zločinima Rusije u Ukrajini.

“To je genocidni zločin”, dodao je.

U nedavnom izvješću stručnjaka sa Sveučilišta Yale kaže se da Rusija drži najmanje 6000 ukrajinske djece, a vjerojatno i mnogo više, na lokacijama na Krimu pod ruskom kontrolom i u Rusiji, čemu je primarna svrha "politički preodgoj".

U izvješću se navodi da su identificirana najmanje 43 kampa i druge vrste objekata u kojima se drže ukrajinska djeca, a koji su dio "sustavne mreže velikih razmjera" kojima upravlja Moskva od njezine invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Pročitajte i ovo Ilustracija, Vladimir Putin Rat u Europi Putin dao intervju: ''Zapad želi uništiti Rusiju, a ne možemo ni zanemariti njihove nuklearne sposobnosti''

Među djecom su ona koja imaju roditelje ili jasno skrbništvo, ona koju Rusija smatra siročadi, djeca koja su bila pod skrbništvom ukrajinskih državnih institucija prije invazije i ona čije je skrbništvo nejasno ili neizvjesno zbog rata, navodi se.

Pročitajte i ovo Održan skup podrške Ukrajini u Zagrebu - 16 Dan nakon tužne obljetnice Održan skup podrške Ukrajini: ''Đavao govori samo jednim jezikom. Hvala Hrvatskoj na podršci''

Neka su djeca provedena kroz sustav i usvojile su ih ruske obitelji ili su preseljena u udomiteljsku skrb u Rusiji, navodi se u izvješću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene