Zbog iznimno teških vremenskih uvjeta odužit će se izvlačenje ruskog broda kraj Antarktike.


Ruski brod 'Akademik Šokalski' i dalje stoji okovan u ledu kod Antarktike. U pomoć su im još prije nekoliko dana krenuli kineski i australski ledolomci, no čini se kako će morati čekati povoljnije vremenske uvjete da bi izvukli ruski brod.

Vezani članci Borba protiv leda Nemoguća misija: Pokušao prijeći nekoliko metara leda pred vratima, pogledajte što je na kraju upalilo Slika nije dostupna Dramatično spašavanje ribara s ruba antarktičkog pojasa

Podsjetimo, ruski brod od utorka je zarobljen na stotinjak nautičkih milja istočno od francuske baze Dumont d'Urville. Tri ledolomca su mu se uputila u pomoć, ali dva, francuski i kineski, morala su odustati jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda.

VIDEO Putnici zarobljeni u ledu na Antarktici: Ovdje je fenomenalno!

Problem je u tome što najjači ledolomac može lomiti led debljine do 1,60 metara, a 'Akademik Šokalski' je okovan u 3 metra debelom ledu. Sve se to događa na pomorskom pravcu kojim je inače sigurno ploviti u ovo doba godine, no izvanredni vremenski uvjeti okovali su ovaj brod u led.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook