Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici istražuju porijeklo bakterija pronađenih na površini Međunarodne svemirske postaje (ISS), a ruski astronaut Anton Škaplerov kaže da postoji mogućnost da one ne potječu sa Zemlje.


Ruski kozmonaut Anton Škaplerov otkrio je da su na površini Međunarodne svemirske postaje (ISS) pronađene bakterije čije je porijeklo još uvijek nepoznato. Potvrdio je da postoji mogućnost da bakterije ne potječu sa Zemlje. 

Vezani članci Slika nije dostupna Astronaut Scott Kelly se vratio na Zemlju, doznajte zašto je baš on važan za NASA-u Slika nije dostupna Gorila na ISS-u: 'Mislio sam da imate sve pod kontrolom tamo gore?'

Škaplerov, koji će u prosincu krenuti u svoju treću misiju na ISS, kaže da su znanstvenici pronašli živuće bakterije tijekom uzimanja uzoraka s površine svemirske stanice. Rekao je da se bakterije nisu nalazile na stanici tijekom njenog lansiranja. "Znači da su doletjele odnekud iz svemira i smjestile se na površinu postaje", rekao je ruski astronaut, dodajući da se uzorci trenutno proučavaju, piše RT

Dodao je da su neki mikroorganizmi sa Zemlje također preživjeli u vakuumu kao i na temperaturama od -150 do plus 150 stupnjeva Celzijevih.

Te su bakterije slučajno prenesene u svemir tijekom eksperimenata "Test" i "Biorisk", u kojima su posebni jastučići postavljeni na površinu ISS-a na nekoliko godina, kako bi se otkrilo kako uvjeti u svemiru utječu na materijal.

Tragovi bakterija porijeklom s Madagaskara i planktona iz Barentsova mora pronađeni su u svibnju tijekom eksperimenta "Test". Znanstvenici objašnjavaju da su tamo dospjele uslijed fenomena ionosferskog lifta u kojem se supstance s površine Zemlje dižu u gornje slojeve atmosfere. Zbog tog otkrića ruska svemirska agencija Roskosmos, zajedno s drugim znanstvenicima, predlaže podizanje gornje granice bisfere sa sadašnjih 20 kilometara na 400 kilometara. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju