Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Talačka kriza

Pucnjava u ruskom zatvoru: Skupina militanata pobjegla i zatočila čuvare

Šest zatvorenika uzelo čuvare kao taoce u Rostovu
Šest zatvorenika uzelo čuvare kao taoce u Rostovu Foto: Profimedia
Muškarci povezani s militantnom skupinom uzeli su dva čuvara za taoce u objektu u južnom gradu Rostovu

Ruske specijalne snage oslobodile su dvojicu čuvara i ubile šest muškaraca povezanih s Islamskom državom koji su ih uzeli kao taoce u pritvorskom centru u južnom gradu Rostovu, priopćila je zatvorska služba. Državni mediji navode da su neki od muškaraca osuđeni za teroristička djela i da su optuženi za povezanost s ISIL-om, koji je preuzeo odgovornost za smrtonosni napad na moskovsku koncertnu dvoranu u ožujku.

Šestorica muškaraca uspjela su izbiti prozorske rešetke i spustiti se nekoliko katova uz pomoć užeta, nakon čega su zatočili čuvare prijeteći im nožem i vatrogasnom sjekirom. Prije nego što su specijalci upali u pritvorski centar, Telegram kanal 112 prikazao je jednog od otmičara kako maše nožem pored jednog od vezanih čuvara. Na snimci iz zatvora objavljenoj na ruskim Telegram kanalima čuli su se pucnjevi iz automatskog oružja, a video prikazuje šest mrtvih muškaraca u lokvama krvi, prenosi The Gurardian.

"Kriminalci su eliminirani", rekla je ruska federalna zatvorska služba u priopćenju u nedjelju, dodajući da je provedena specijalna operacija za oslobađanje talaca.

"Zaposlenici koji su bili taoci su pušteni. Oni su neozlijeđeni", objavili su iz zatvorske službe.

Viđena su vozila hitne pomoći kako ulaze u kompleks, a centar Rostova za vrijeme talačke krize je bio blokiran.

Pročitajte i ovo Policija upucala muškarca u Hamburgu Teško je ozlijeđen UZNEMIRUJUĆI VIDEO Detalji napada u Hamburgu: "Izišao je iz restorana, noseći pijuk i molotovljev koktel"

Pročitajte i ovo Ilustracija OTVORENA ISTRAGA Užas iznad oceana: Avion se spuštao brzinom većom od 1200 metara u minuti i bio samo 180 metara iznad vode

 

 

Tko su militanti poznati kao Islamska država?

ISIL, militantna skupina sunitskih muslimana, poražena je u Iraku i Siriji zajedničkim djelovanjem više snaga predvođenih SAD-om, a u borbi protiv nje sudjelovali su i kurdski borci te ruski, iranski i sirijski vojnici. IS se podijelio na različite regionalne skupine koje su preuzele odgovornost za niz smrtonosnih napada diljem svijeta.

Islamska država Khorasan (Isis-K), nazvana po starom izrazu za regiju koja je uključivala dijelove Irana, Turkmenistana i Afganistana, preuzela je odgovornost za napad u ožujku na Crocus City Hall izvan Moskve u kojem je poginulo 145 ljudi.

Prema ruskim medijima, otmičari su bili iz južne ruske republike Ingušetije, a trojica su uhićena 2022. zbog planiranja napada na sud u drugoj ruskoj republici, Karačajevo-Čerkeziji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene