Svjetska turistička organizacija
Svjetska turistička organizacija Foto: Twitter/UNWTO

Ruska Federacija suspendirana je iz Svjetske turističke organizacije, čime odmah gubi prava i privilegije kao članica te organizacije. Skupština UNWTO-a tu je odluku donijela premašivši dvotrećinsku većinu.


Svjetska turistička organizacija suspendirala je Rusku Federaciju. Rusija je tako izgubila prava i privilegije kao članica specijalizirane agencije UN-a za turizam.

Prva izvanredna Glavna skupština UNWTO-a u Madridu se održava dva dana, a nakon što je prošlog mjeseca na hitnom sastanku za tu skupštinu Izvršno vijeće te organizacije odlučilo o suspenziji Rusije, pri čemu iz UNWTO-a navode da je tada rusko izaslanstvo odbilo braniti svoj stav i umjesto toga je najavilo povlačenje iz UNWTO-a i prije rasprave.

Vladimir Putin i Vladimir Solovyov Ruski televizijski voditelj o moćnim ruskim raketama: ''Jedan Sarmat znači minus jedna Velika Britanija''

Gordan Grlić Radman Grlić Radman: ''Zvala me i švedska ministrica zabrinuta zbog Milanovićevih izjava''

Skupština je sada i glasala za tu suspenziju, daleko premašivši potrebnu dvotrećinsku većinu, a odluka stupa na snagu odmah, dok dobrovoljno istupanje stupa na snagu tek godinu dana nakon što član podnese službeno priopćenje odgovarajućim kanalima, napominju iz UNWTO-a.

"Članice UNWTO-a poslale su jasnu poruku - turizam je stup mira i međunarodnog prijateljstva, a članice UNWTO-a moraju podržavati te vrijednosti ili se suočiti s posljedicama, bez iznimki. Ova izvanredna Glavna skupština pokazuje da su ruske akcije neobranjive i suprotne načelima UNWTO-a i međunarodnog upravljanja", poručio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

 

 

Iz UNWTO-a naglašavaju da se sve članice obvezuju na razvoj turizma s “namjerom doprinosa gospodarskom razvoju, međunarodnom razumijevanju, miru, prosperitetu i univerzalnoj perspektivi i poštivanju ljudskih prava”, te objašanjavaju da gubitkom članskih prava i privilegija Rusija neće moći primati usluge od UNWTO-a, uključujući tehničku pomoć, niti će moći sudjelovati na bilo kojim sastancima ili događajima te organizacije.

Također joj neće biti dopušteno predlagati bilo koje kandidate za rad u tijelima UNWTO-a ili glasovati na izborima za ta tijela UNWTO-a, kao ni ni predložiti kandidata za glavnog tajnika.

Odluka o suspenziji Ruske Federacije iz članstva donesena je u skladu sa Statutom UNWTO-a, u kojem se uz ostalo navodi da svaka država članica može biti suspendirana ako dvije trećine članica vjeruje da ustrajavaju u politici suprotnoj temeljnom cilju organizacije.

"Suspenzija je privremena i može se ukinuti, ali samo od strane Glavne skupštine i po istom postupku", zaključuju iz UNWTO-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju