Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državna Duma, donji dom ruskog parlamenta, ratificirala je u utorak novi sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja sa SAD-om, javljaju ruski mediji.


Ruski zastupnici odobrili su novi START s 350 glasova za i 96 protiv. Tekst sporazuma sutra će razmotriti Vijeće Federacije, gornji dom parlamenta, koje bi također trebalo dati zeleno svjetlo, a nakon toga će ga potpisati ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Vezani članci Migranti - 2 Dvije europske zemlje potpisale antimigrantski sporazum:" Prelazak kanala će biti potpuno neizvediv" Slika nije dostupna Sve bolji odnosi Rusije i SAD-a

>> Ruska Duma odobrila novi START u prvome čitanju

Novi sporazum, koji su potpisali ruski i američki predsjednici Dmitrij Medvedev i Barack Obama u Pragu u travnju prošle godine, zamijenit će START 1, koji je istekao u prosincu 2009.

Novi START za trećinu smanjuje broj razmještenih strateških nuklearnih bojnih glava, ostavljajući na svakoj strani 1550 komada. Za polovicu se smanjuje broj dalekometnih projektila i strateških bombardera u svakoj zemlji, a bit će ih po 700. Sporazum ponovno uspostavlja sustav u kojemu svaka strana provodi inspekcije nuklearnog oružja druge strane, kakav je do kraja 2009. postojao po sporazumu START 1. (Hina)