Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

'Sporazum je cjelina'

Ruska Duma odobrila novi START u prvome čitanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donji dom ruskog parlamenta Duma prihvatio je u petak, ali samo u prvome čitanju, novi START, povijesni rusko-američki sporazum o smanjenju nuklearnog oružja, a glasovanje će nastaviti u siječnju pošto zastupnici dobro prouče odluku o ratifikaciji američkoga Senata.

Za sporazum koji su u travnju potpisali ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki mu kolega Barack Obama glasovalo je 350 od 450 zastupnika Dume, a protiv je bilo 58 zastupnika. Prvo čitanje u Dumi dogodilo se dva dana pošto je novi START prihvaćen u američkome Senatu, koji je, međutim, uz rezoluciju priložio dva amandmana, kao ustupak republikancima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogromne kazne Otkriveno zašto je Putin danas proglasio djelomičnu mobilizaciju, čekao je jedan važan potez Slika nije dostupna odlučili prije mjesec dana Raspad u stranci Dalije Orešković: Petero članova Predsjedništva objasnilo razloge ostavke

Tim amandmanima Senat je izrazio predanost razvoju programa obrane od projektila u Europi i nastavku modernizacije vremešnog američkog nuklearnog arsenala, no tekstovi su u obliku neobvezujuće rezolucije i ne utječu na sam tekst sporazuma. Ipak su neki ruski dužnosnici, poput ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, izrazili nezadovoljstvo američkom intervencijom.

'Sporazum je cjelina'

'Sporazum je, kao i svaki drugi sporazum, cjelina(...) i mora se primijeniti kao cjelina, bez ikakvih ograničenja', rekao je ministar Lavrov zastupnicima uoči glasovanja. On je, unatoč tomu, pozvao zastupnike da glasuju za tekst. Zastupnici Dume nastavit će raspravu nakon zimskih praznika u siječnju, prenose agencije. No, konačno prihvaćanje sporazuma zastupnici Dume i njihovi kolege iz gornjeg doma ruskog parlamenta - Vijeća Federacije učinit će tek kada dobro prouče rezoluciju, piše agencija dpa.

Agencija AFP objašnjava da su za siječanj predviđeni dopunski tekstovi kao odgovor na ograničenja koja je u tekst unio američki Senat. Novi START za trećinu smanjuje broj razmještenih strateških nuklearnih bojnih glava. Na objema stranama bit će po 1550 komada. Za polovicu se smanjuje broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera u svakoj zemlji, a bit će ih po 700. Sporazum ponovno uspostavlja sustav u kojemu svaka strana provodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane, kakav je do kraja 2009. godine postojao prema sporazumu START I. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene