Obavijesti Video Pretražite Navigacija
strogo čuvana tajna

Otkrivena tajna baza, Rusi stvaraju moćno oružje: Sve je u šiframa, ljudima su uzeli dokumente...

Ruska baza za dronove
Ruska baza za dronove Foto: Maxar Technologies/Screenshot
Rusija u tajnoj bazi proizvodi 6000 dronova uz pomoć iranske tehnologije.

Rusija razvija tisuće bespilotnih jurišnih letjelica po uzoru na iranski Šahid, pokazuju dokumenti koji su procurili u javnost. 

Inženjeri u pogonu Alabuga u Tatarstanu, oko 800 kilometara istočno od Moskve, planiraju proizvesti oko 6000 nadograđenih bespilotnih letjelica do 2025. godine, izvijestio je Washington Post. 

Iako proizvodnja kasni, stručnjaci vjeruju da bi to moglo značiti da će stotine dronova Šahid ipak biti usmjerene prema ciljevima u Ukrajini. 

Dokumenti pokazuju da zaposlenici, od kojih su nekima oduzete putovnice kako bi ih se spriječilo da napuste zemlju, koriste šifrirana imena za rad na projektu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi VIDEO Napad na Moskvu: Oboren dron nad gradom, srušio se na zgradu, poremećen zračni promet - "Čula se snažna eksplozija"

Dronove tako nazivaju "čamci", eksploziv su "branici", dok je Iran naizmjenično "Irska" ili "Bjelorusija".

Ruska baza za dronove Ruska baza za dronove (Foto: Maxar Technologies/Screenshot)

Program je bio strogo čuvana državna tajna, unatoč tome što se odvijao u objektu veličine 14 nogometnih igrališta, a koji bi se još trebao i proširiti.

Projekt ima tri faze, a prva je počela obnovom rastavljenih dronova iz Irana. Trenutno su u drugoj fazi, Rusi sami proizvode konstrukciju dronova, ali ih opremaju iranskom elektronikom, piše Washington Post

Pročitajte i ovo Kina gradi na Tritonu - 3 bitka za teritorij FOTO Novi potez Kine izazvao paniku, snimke otkrile što radi u tajnosti: Sprema li se pakao na Istoku?

Početkom sljedeće godine, postrojenje će početi u potpunosti izrađivati bespilotne letjelice koristeći ruske materijale i komponente. Svoje dronove Rusija je nazvala Geran-2

Alabugini inženjeri očito su unaprijedili uvezene dronove, učinivši ih vodootpornima i zamijenivši nepouzdane kineske komponente.

David Albright, bivši UN-ov inspektor za oružje smatra da bi Rusija mogla prijeći s povremenog lansiranja uvezenih Šahida na redovitije napade sa stotinama njih, već do iduće godine. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene