Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bitka za teritorij

FOTO Novi potez Kine izazvao paniku, snimke otkrile što radi u tajnosti: Sprema li se pakao na Istoku?

Kina gradi na Tritonu - 3
Kina gradi na Tritonu - 3 Foto: Planet Labs PBC/Twitter/Screenshot
Kina gradi pistu za zrakoplove na otoku Triton u Južnom kineskom moru, otkrivaju satelitske snimke. Ovaj potez izazvao je paniku kod vlasti Vijetnama i Tajvana koji također polažu pravo na taj teritorij.

Prema satelitskim snimkama koje su procurile u javnost, Kina gradi veliko uzletište za zrakoplove na otoku Triton u Južnom kineskom moru, na koji također polažu pravo Vijetnam i Tajvan.

Ovakva iznenadna i nadasve brza akcija, prema mišljenju nekih vojnih analitičara, sugerira da se Peking sprema za mogući sukob na Istoku.

Satelitske fotografije Planet Labs PBC-a koje je analizirao Associated Press prikazuju izgradnju uzletno-sletne staze duže od 600 metara, što je dovoljno za manje zrakoplove i dronove, ali ne i za borbene zrakoplove ili bombardere.

Kina gradi na Tritonu - 3 Kina gradi na Tritonu - 2 (Foto: Planet Labs PBC/Twitter/Screenshot)

Na snimci od početka kolovoza također su vidljivi tragovi vozila koja prolaze većim dijelom otoka, zajedno s kontejnerima i građevinskom opremom, piše AP.

Triton je otok u skupini Paracelskih otoka, a jednako je udaljen od obale Vijetnama i kineske provincije Hanan. Od 1974. godine je pod kontrolom Kine.

Pročitajte i ovo Jasna Radivojev ispovijest žrtve nasilnog supruga "Imala sam slomljena rebra, oba oka zatvorena, ozljede po glavi. Tukao me gumenim čekićima, letvama...": Jasna je 10 godina živjela u paklu

Pročitajte i ovo Plaža Žnjan Visoke temperature Znate li što je temperaturna peka? Uskoro će poklopiti i Hrvatsku

Triton već godinama ima malu luku, heliodrom i radare. Na njemu se vijori i kineska zastava, kao i zastava vladajuće Komunističke partije.

Inače, Kina za sada nije otkrila detalje o svojim projektima izgradnje na otoku i tvrdi da se radovi odvijaju u svrhu poboljšanja sigurnosti plovidbe.

Odbacili su optužbe da militariziraju jednu od glavnih svjetskih trgovačkih ruta kojom se godišnje preveze roba u vrijednosti od pet trilijuna dolara.

Kina gradi na Tritonu - 3 Kina gradi na Tritonu - 1 (Foto: Planet Labs PBC/Twitter/Screenshot)

Podsjetimo, početkom mjeseca Kina je poslala šest brodova i 33 borbena aviona prema Tajvanu koji i dalje smatraju svojim teritorijem.

S druge strane, Tajvan nastavlja nabavljati oružje i borbena avione kako bi ojačao obrambene kapacitete. Prošlog mjeseca Sjedinjene Američke Države su najavile paket od 345 milijuna dolara u okviru kojeg će Tajvanu prodati prijenosni sustav protuzračne obrane, oružje i projektile.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene