Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propaganda u školama

Rusija ima novo "oružje": Pogledajte što mladi čitaju u ruskim školama

Ruska djeca na ceremoniji primanja u organizaciju pionira
Ruska djeca na ceremoniji primanja u organizaciju pionira Foto: Afp
Ruski državni vrh početkom godine naredio je da se u sve škole pod njezinom kontrolom dostave stripovi s ratnim temama kako bi djeca i mladi više podupirali invaziju na Ukrajinu.

Kremlj je podršku ratu u Ukrajini odlučio podići na novu razinu širenjem propagande među mladima, koji su prema provedenim anketama, najmanje naklonjeni oružanom sukobu koji traje već dulje od dvije godine. Zato je ruski državni vrh odlučio promijeniti statistiku koja mu ne ide na ruku te potporu ratu među mladima pokušao podići – stripovima.

Naime, još u travnju zajedničkim angažmanom ministarstava obrazovanja i obrane po školama diljem Rusije i područjima pod njezinom kontrolom distribuirani su stripovi ratne tematike. Prema opisu na stranicama ovog nacionalnog projekta, stripovi se sastoje od 22 kratke priče koje su posvećene ruskim vojnicima, slaveći ih zbog njihove uloge i žrtve. Priče uvjeravaju rusku djecu da je invazija na Ukrajinu u veljači 2022., međuostalim, spriječila genocid nad Rusijom kojeg je planirao Kijev uz potporu NATO saveza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozbiljne posljedice Putinova zlokobna prijetnja malim europskim zemljama

Pročitajte i ovo Ivan Popov Rat u Ukrajini Rusija uhitila Spartaka: Zbog optužbi za prijevaru čeka ga vojni sud

Jedan od glavnih protagonista u stripu je general pukovnik Azatbek Omurbekov, zapovjednik postrojbe koju se sumnjiči da je 2022. ubila više civila u gradu Buči. Autor stripa Omurbekova je prikazao kao "pravog muškarca" čija je trupa pokazala "veliku humanost" tijekom prvih mjeseci invazije.

"Dok se povlačio s položaja, neprijatelj je ostavlja svoje ranjenike iza sebe. Ruski vojnici pružili su im prvu pomoć, jer i u ratu čovjek treba ostati human", poručuje međuostalim strip kojega je napisao Oleg Roy, popularni ruski dječji pisac i otvoreni zagovaratelj ruske invazije.

Pročitajte i ovo Posljedice napada na rusku vojnu zračnu luku Belbek, u blizini Sevastopolja Rusi na udaru VIDEO Ukrajinci izveli masovne napade na Krim: Uništeni moćni avioni, objavljene satelitske snimke

Roy je ranije napisao i seriju stripova posvećenih "ruskim superherojima", zamišljen kao odgovor Kremlja na popularna izdanja DC Stripa i Marvela, piše BBC.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene