Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kina bez osude napada

Rusija je tražila vojnu pomoć od Kine: "Nikad nisam čuo za to"

Ruska vojska u Sibiru, ilustracija (Foto: AFP)
Ruska vojska u Sibiru, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Rusija je od Kine zatražila vojnu opremu nakon svoje invazije na Ukrajinu 24. veljače, izvijestili su u nedjelju Financial Times i Washington Post, pozivajući se na američke dužnosnike.

Prema američkim medijima, Rusija je od Kine zatražila vojnu opremu nakon invazije na Ukrajinu. Navodno im nedostaje nekih vrsta oružja. 

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan bit će u ponedjeljak u Rimu kako bi se sastao s najvišim kineskim diplomatom Yangom Jiechijem, priopćila je ranije Bijela kuća.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom", i Kina pojačale su suradnju pošto su se našle pod snažnim pritiskom Zapada zbog ljudskih prava i niza drugih pitanja.

Peking nije osudio ruski napad i ne naziva ga invazijom, ali je pozvao na rješenje putem pregovora. Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće odbilo je komentirati izvješća.

Washington Post navodi da neidentificirani američki dužnosnici nisu naveli vrstu oružja koja je zatražena niti kako je Kina odgovorila.

"Nikad nisam čuo za to", izjavio je pak glasnogovornik kineskog veleposlanstva u SAD-u Liu Pengyu. 

Iz veleposlanstva su još dodali kako je trenutno prioritet osigurati da situacija ne izmakne kontroli, prenosi Reuters.

"Trenutna situacija je doista zabrinjavajuća", poručio je glasnogovornik Liu Pengyu u priopćenju.

Aktualno Cijena dizela od utorka ide na 14 kuna, prijevoznici traže četiri konkretne mjere pomoći: "Ugrožen je prijevoz učenika" Skuplje gorivo Skuplje gorivo Foto: DNEVNIK.hr Autobusni prijevoznici - 1 Autobusni prijevoznici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Autobusni prijevoznici - 2 Autobusni prijevoznici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Autobusni prijevoznici - 3 Autobusni prijevoznici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Autobusni prijevoznici - 4 Autobusni prijevoznici - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvoje Meštrović Hrvatska Cijena dizela od utorka ide na 14 kuna, prijevoznici traže četiri konkretne mjere pomoći: "Ugrožen je prijevoz učenika" 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene