Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Rusija regrutira žene iz zatvora: Na bojišta bježe od užasnih uvjeta, a dobit će snajpere, ali i pomilovanje i plaću

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Deseci tisuća muških osuđenika oslobođeni su iz ruskih zatvora kako bi se borili u Ukrajini. No sada su vojni regruti izabrali nekoliko žena iz zatvora. Nije jasno nagovještava li mali kontingent volonterki puštenih iz zatvora širu upotrebu žena vojnika za rat u Ukrajini.

Rusija je krajem svibnja iz zatvora izvan Sankt-Peterburga pustila skupinu žena kako bi se pridružile borbama u Ukrajini, tvrde dvije bivše zatvorenice koje održavaju kontakt s onima koje su još tamo. Imena bivših zatvorenica nisu otkrivena kako bi ih se zaštitilo od moguće odmazde.

To potencijalno signalizira novu fazu u korištenju kriminalaca kao dijela ratnih napora Kremlja. Nejasno je predstavlja li oslobađanje tih zatvorenica izolirani slučaj, pilot-program ili početak većeg vala regrutiranja zatvorenica, piše New York Times.

Oko 30.000 žena služilo je kaznu u Rusiji na početku invazije.

Vojni regruti počeli su obilaziti zatvore za žene diljem europskog dijela Rusije prošle jeseni, više od godinu dana nakon što su snage u zemlji počele nuditi osuđenim muškarcima pomilovanja i plaće u zamjenu za službu na bojišnici. Međutim, dosad su osuđene žene koje su se prijavile ostajale zatvorene bez službenog objašnjenja, doznaje se iz intervjua s bivšim i sadašnjim zatvorenicama četiriju ruskih zatvora za žene.

Pročitajte i ovo Profesori napadnuti u parku Napad u Kini U gradskom parku izbodeno četvero profesora: Ležali su na zemlji prekriveni krvlju

Deseci tisuća zatvorenih ruskih muškaraca prihvatili su poziv vojske te popunili invazijske snage zemlje u ključnom trenutku rata i pomogli joj da ponovno stekne vojnu prednost nad Ukrajinom. Tisuće njih ubijene su u Ukrajini. Neki koji su preživjeli vojnu službu i otpušteni su otad su počinili teške zločine, uključujući ubojstvo.

Regrutiranje osuđenica dolazi u trenutku kada je ruska vlada pribjegla sve neortodoksnijim shemama kako bi privukla dobrovoljce s ruba ruskog društva, pokušavajući izbjeći još jedan krug nepopularnog novačenja. Osim zatvorenika, ove sheme zapošljavanja usmjerene su na dužnike, osobe optužene za zločine i strance.

Pročitajte i ovo Zapalio se muškarac na Markovom trgu užasan prizor UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Scene užasa na Markovu trgu

Rusko ministarstvo obrane i zatvorska služba ne odgovaraju na zahtjeve za komentar o programu regrutiranja zatvorenika u zemlji.

Također nije poznato koje bi uloge regrutirane žene imale na fronti. Vojni regruti koji su prošle godine posjetili ženski zatvor u blizini Sankt-Peterburga ponudili su zatvorenicama ugovore za služenje kao snajperistice, borbene bolničarke i radijske operaterke na prvoj liniji na godinu dana, što je znatno odstupanje od uglavnom pomoćnih pozicija koje ima većina ruskih vojnikinja. Tada se prijavilo 40-ak od 400 zatvorenica. Ponuđena su im pomilovanja i ekvivalent od oko 1860 eura mjesečno, oko deset puta više od nacionalne minimalne plaće.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić - 2 sumnja u korupciju Podignuta optužnica protiv Josipe Pleslić: Tražila da ne plaća režije za stan i opremu za vikendicu

Dvije žene koje su svjedočile novačenju u zatvoru prošle godine rekle su za The New York Times da su se zatvorenice prijavile unatoč opasnostima koje su istaknuli vojni časnici koji su dolazili u posjet.

Bivše zatvorenice kažu da su strogi uvjeti u ruskim zatvorima za žene pridonijeli odluci nekih žena da se prijave. Zatvorenice u zatvoru u blizini Sankt-Peterburga morale su cijelo vrijeme šutjeti, a provodile su i do 12 sati dnevno obavljajući prisilni rad u zatvorskoj radionici za piljenje, čak i na temperaturama ispod nule zimi, rekle su žene.

Kažnjeničke vojnike koristi i Ukrajina. Nakon što je dugo ismijavala rusko novačenje iz zatvora, vlada u Kijevu odobrila je sličan plan prošlog mjeseca usred sve većeg nedostatka vojnika. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su se tisuće osuđenika otad prijavile za novačenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene