Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije i pol godine

Navaljni osuđen na kaznu zatvora, sud tvrdi da je prekršio uvjetnu kaznu: Zapad traži hitno oslobađanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski oporbenjak Aleksej Navaljni kažnjen je zatvorom u trajanju od dvije i pol godine nakon što je u Moskvi proglašen krivim za kršenje uvjetne kazne povezane uz slučaj pronevjere iz 2014. godine.

Moskovski gradski sud presudio je da se Navaljni nije redovito javljao Federalnoj kaznionici. Njegovo opravdanje za nedolazak smatra se nedovoljnim razlogom. Sudac je zbog toga odlučio uvjetnu kaznu preinačiti u kaznu zatvora.

Navaljni je u 2014. godini prvotno osuđen na tri i pol godine zatvora, ali je 12 mjeseci proveo u kućnom pritvoru. Tada je proglašen za pronevjeru vrijednosti oko 400 tisuća američkih dolara, pristiglih od dvije tvrtke, od kojih je jedna farmaceutska kompanija Yves Rocher, piše RT.

Pročitajte i ovo Policija uhićuje prosvjednike u Rusiji - 2 PROSVJEDI ZA NAVALJNOG Dok Zapad poziva na oslobađanje, Rusima to ne pada na pamet: ''To je za vlast veliki problem, ne mogu si dopustiti da Navaljnog drže predugo''

Tu presudu osudio je Europski sud za ljudska prava i nazvao je "proizvoljnom i očito nerazumnom". 2014. godine Navaljni je dobio uvjetnu kaznu na pet godina koja je kasnije produžena na još godinu dana i trebala je isteći 30. prosinca prošle godine.

Bio je pozvan u Federalnu kaznionicu

Nekoliko dana prije isteka uvjetne kazne, Navaljni je bio pozvan u Federalnu kaznionicu. Nije se pojavio jer tada nije bio u zemlji i zbog toga je za njim raspisana tjeralica. Navaljni je tada bio u njemačkoj gdje se oporavljao o trovanja novičokom u Sibiru prošlog kolovoza.

Sud tvrdi da izvještaji berlinskih liječnika dokazuju kako se Navaljni u to vrijeme već bio oporavio pa je tehnički mogao doći kad je bio pozvan. Ročište je u utorak održano uz pojačane policijske snage na sudu i izvan njega.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna opsadno stanje Žestoki prosvjedi diljem Rusije: Policija dosad privela više od tisuću ljudi

Posljednja dva tjedna simpatizeri Navaljnog izašli su na ulice širom Rusije tražeći njegovo puštanje na slobodu. Veliki broj prosvjednika uhićen je, a bilo je i ozlijeđenih u sukobu s policijom.

Pojavljivanje na sudu nazvao zastrašivanje Rusa

Navaljni je u Moskvu sletio 17. siječnja i odmah je uhićen. Navaljni je u utorak svoje pojavljivanje na moskovskom sudu ocijenio pokušajem "zastrašivanja milijuna Rusa" te se obrušio na Putina.

"Najvažnije je ovim procesom utjerati strah u kosti golemom broju ljudi. Zatvorimo jednog da bismo zastrašili milijune drugih", kazao je Navaljni.

Reagirala predsjednica Europske komisije

Na vijest o uhićenju i presudi reagirala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Oštro osuđujem izricanje presude Alekseju Navaljnom. Pozivam Rusiju da ispuni svoje međunarodne obaveze i pusti ga odmah i bezuvjetno", napisala je na Twitteru.

Zapadne zemlje traže hitno oslobađanje

SAD, Europska unija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka zatražile su od Moskve da odmah oslobodi Navaljnog, a američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će se Washington koordinirati sa saveznicima.

Kremlj je osudio miješanje u unutarnja pitanja, a ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je pozive za oslobađanje Navaljnog.

"Ne miješajte se u unutarnja pitanja suverene zemlje. I savjetujemo da se svako bavi svojim problemima", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Traže hitno oslobađanje

SAD su izrazile duboku zabrinutost nakon osude, pozivajući na "hitno i bezuvjetno oslobađanje Navaljnog".

"Usko ćemo surađivati s našim saveznicima i partnerima kako bi Rusija odgovarala za nepoštivanje prava svojih građana", naveo je američki državni tajnik u priopćenju.

"Ponovo upućujemo poziv ruskoj vladi da odmah i bezuvjetno oslobodi Navaljnog, kao i stotine drugih ruskih građana nepravedno uhićenih posljednjih tjedana kada su koristili svoja prava na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja", dodao je.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je također na hitno oslobađanje Alekseja Navaljnog, rekavši da je presuda suprotna ruskim međunarodnim obvezama u vezi s pravnom državom i temeljnim slobodama.

Velika Britanija pozvala je na "trenutačno i bezuvjetno oslobađanje" Navaljnog, kao i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Litva i Latvija, članice EU-a, pozvala su Europsku uniju da odredi sankcije Rusiji zbog presude Navaljnom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene