Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rat u Europi

Rusija ne otkriva koliko je nuklearnog oružja u Bjelorusiji: Jedna naprava nova je razina opasnosti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Rusija neće obavijestiti Sjedinjene Države o broju nuklearnih bojevih glava koje stacionira u Bjelorusiji ni o testiranjima svoga nuklearnog torpeda Posejdon, rekao je u petak zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Moskva i Minsk kažu da je Bjelorusija već počela dobivati rusko taktičko ili nuklearno oružje kratkog dometa. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je javno obećao da će ga stacionirati u toj zemlji.

Istodobno i dalje rastu napetosti sa Zapadom zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Duboko sumnjam da će ova tema postati predmet bilo kakve javne rasprave ili ćemo mi bilo što o tomu otkriti", rekao je Sergej Rjabkov novinarima u Sočiju, prenosi Interfax.

"Sjedinjene Države već desetljećima drže svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju brojnih europskih zemalja, nikad ne navodeći točne brojke."

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ana Brnabić Prvi službeni posjet Plenković nakon sastanka s Brnabić: ''Smatramo da se stvara ozračje da počnemo rješavati pitanja koja nas opterećuju''

Oružje kratkog dometa ne potpada pod uvjete sporazuma New Start, posljednjega preostalog američko-ruskog sporazuma o kontroli naoružanja, koji ograničava strateške nuklearne arsenale.

Putin je suspendirao sudjelovanje Rusije u njemu, premda su se obje strane obvezale da će nastaviti poštovati ograničenja sadržana u sporazumu.

Ne postoji ni ugovor ili mehanizam provjere koji bi pokrivao autonomna torpeda s nuklearnim pogonom, poput Posejdona. Stoga je Rjabkov jasno kazao da Rusija ne planira obavijestiti Sjedinjene Države o testiranjima sustava.

Pročitajte i ovo Poginuo traktorist u Pitomači - 1 više od dva promila u krvi FOTO/VIDEO Tragično poginuo traktorist: Vozio unatrag, a na njega naletio pijani vozač

I američki i ruski dužnosnici Posejdon opisuju kao novu kategoriju zastrašujućeg oružja za odmazdu, nešto poput 'križanca' između torpeda i podvodnoga drona, koji je u stanju pokrenuti val radioaktivnih cunamija te izbrisati s lica Zemlje čitave gradove i obalna područja koja bi desetljećima ostala nenaseljiva. Navodno se najmanje tri podmornice za transport gigantskih torpeda već testiraju u području Arktika, gdje Putin osnažuje vojnu prisutnost.

Novinska agencija TASS u siječnju je izvijestila, pozivajući se na neimenovani izvor iz sektora obrane, da je Rusija već proizvela prvih nekoliko Posejdona koje bi trebala rasporediti na podmornici na nuklearni pogon Belgorod.

U travnju je ista agencija objavila da Rusija planira osnovati odjel za podmornice posebne namjene koji bi do kraja 2024. ili prve polovine 2025. nosio torpeda Posejdon u sklopu Pacifičke flote.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene