Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se Ukrajina

Rusija i EU potpisali sporazum o nadzoru tranzita plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i Europska unija potpisali su u subotu sporazum o međunarodnom nadzoru tranzita ruskog plina preko Ukrajine, što bi trebalo omogućiti skori nastavak isporuka plina Europi, prenose agencije.

Sporazum, koji definira uvjete kontrole tranzita plina, s ruske su strane potpisali prvi zamjenik ruskog premijera Igor Sečin i direktor Gazproma Aleksej Miller, a s europske češki ministar za industriju i trgovinu Martin Riman, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om. Sporazum je dogovoren nakon sastanka ruskog premijera Vladimira Putina s češkim premijerom Mirekom Topolanekom. Da bi stupio na snagu, sporazum mora još potpisati Ukrajina. Kijev međutim oklijeva optužujući Rusiju da želi preuzeti potpuni nadzor nad ukrajinskim plinovodima.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Raketiranje grada Kramatorsk 189. dan rata U okupiranoj regiji zbog alkohola došlo do krvoprolića: Pijani ruski vojnik ustrijelio dvojicu FSB-ovaca

>> Hrvatska i dalje bez ruskog plina

>> Putin i dalje tvrd: 'Kriza oko plina se pogoršava'

U međuvremenu, europski promatrači u Ukrajini počeli su u subotu s radom. Posjetili su sjedište ukrajinske kompanije za transport plina Ukrtransnafta radi inspekcije opreme za mjerenje volumena plina i baze podataka kompanije, rekao je glasnogovornik Ukrtransnafta. Ukupno će 18 promatrača EU biti raspoređeno u Ukrajini dok se ne riješi spor između Kijeva i Moskve oko isporuka plina. Prvih 8 europskih promatrača stiglo je već u petak u Ukrajinu.

Putin: Isporuka plina nastavlja se kada EU počne nadzor

Ruski premijer Vladimir Putin rekao je u subotu da će Rusija nastaviti isporuku plina Europi kada europska promatrača misija počne nadgledati tranzit plina preko Ukrajine. Putin je to kazao nakon što su ruski i europski dužnosnici potpisali sporazum o međunarodnom nadzoru tranzita ruskog plina preko Ukrajine.

>> U eksploziji plina u Sarajevu ranjena obitelj 

Sporazum je potpisan nakon Putinova sastanka s češkim premijerom Mirekom Topolanekom, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om. Topolanek bi u subotu navečer trebao doputovati u Kijev na novi krug pregovora s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenkom.

'Premijer će večeras doputovati u Kijev i razgovarati s ukrajinskom premijerom', kazala je glasnogovornica ukrajinske vlade, precizirajući da je sastanak predviđen za 18.30 sati GMT. Ukrajina oklijeva potpisati sporazum optužujući Rusiju da želi preuzeti potpuni nadzor nad ukrajinskim plinovodima.

Europski promatrači u Ukrajini počeli su u subotu s radom. Posjetili su sjedište ukrajinske kompanije za transport plina Ukrtransnafta radi inspekcije opreme za mjerenje volumena plina i baze podataka kompanije, rekao je glasnogovornik Ukrtransnafta. U Ukrajini će biti razmješteno ukupno 18 promatrača EU dok se ne riješi spor između Kijeva i Moskve oko isporuka plina. Prvih osmero promatrača u Ukrajinu je stiglo u petak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene