Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Interventni uvoz

Hrvatska i dalje bez ruskog plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska danas potrebe za prirodnim plinom zadovoljava domaćom proizvodnjom i plinom iz skladišta Okoli, a jutros su počele dolaziti i prve količine iz interventnog uvoza.

I prema poslijepodnevnim informacijama, ulaz prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Hrvatske i danas je potpuno obustavljen, a još jutros su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Plinacro izvijestili kako je u 6 sati počeo ulaz plina iz interventnog uvoza (42 tisuće prostornih metara prirodnog plina na sat). Interventni uvoz dogovorila je Ina, a riječ je o aranžmanu s mađarskim MOL-om i njemačkim E-ON Ruhrgasom.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Keniji Tragedija u Keniji VIDEO Strašna eksplozija kamiona s plinom: Ozlijeđeno gotovo 300 ljudi, među poginulima je i dijete Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba

Kako je danas priopćio MOL, riječ je o milijun prostornih metara dnevno, a te količine dolaze iz postojećeg portfelja MOL-a i E-ON Ruhrgasa koji su, navodi se u priopćenju, uspostavili zajednički sustav opskrbe kako bi podržali Hrvatsku za vrijeme trajanja plinske krize. 'Hrvatska će tako, počevši od danas, primati milijun prostornim metara dnevno posredstvom austrijskog plinskog čvorišta Baumgarten. Isporuka plina već je započela od jutros u šest sati. Isporučene količine dolaze iz postojećeg portfelja MOL-a i E-ON Ruhrgasa', priopćio je MOL.

>> Hrvatska ima plina za tri tjedna

Jutros je započela i tijekom dana provodi se iskapčanje velikih, industrijskih potrošača, trgovačkih centara i drugih potrošača iz kategorije poduzetništva. Od jutros od 8 sati u Hrvatskoj su na snazi mjere 5. i 6. stupnja Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom koje se odnose na obustavu isporuka industrijskim i ostalim nezaštićenim kupcima plina. Svi energetski subjekti i kupci plina, osim zaštićenih kupaca, dužni su postupiti u skladu s odredbama Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, a kako bi se osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebne javne važnosti), ponovilo je jutros Ministarstvo gospodarstva.

Prema Uredbi, peti stupanj podrazumijeva obustavu isporuke plina svim kupcima izravno priključenima na transportni sustav, osim HEP-a, a šesti obustavu isporuke svim kupcima priključenima na distribucijski sustav, osim zaštićenim kupcima. Pritom se vodi računa o svim tvrtkama koje bi zbog obustave isporuke plina mogle pretrpjeti štetu na postrojenjima, odnosno one će biti na tehnološkom minimumu. U skladu s tom jučerašnjom odlukom i Gradska plinara Zagreb danas iskapča potrošače plina iz kategorije poduzetništvo, odnosno industrijske i druge nezaštićene potrošače.

Sukladno jučerašnjoj odluci Gradska plinara Zagreb jutros je započela i tijekom dana provodi iskapčanje velikih, industrijskih potrošača, trgovačkih centara i drugih potrošača iz kategorije poduzetništva, izjavio je glasnogovornik Gradske plinare Zagreb Davor Šestan. Zbog jučerašnjih izrazito niskih temperatura jučer je potrošnja plina u Zagrebu bila porasla za oko 10 posto i jučer je na distribucijskom području Gradske plinare potrošeno oko 3,9 milijardi prostornih metara plina.

Hladnoća je uzrokovala i porast potrošnje i u ostalim gradovima, pa je, kako se doznaje, potrošnja prirodnog plina u Hrvatskoj s 10,8 milijuna prostornih metara, koliko je iznosila u četvrtak, jučer bila povećana na 11,5 milijuna prostornih metara, a zadovoljavala se domaćom proizvodnjom plina i plinom iz skladišta Okoli.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene