Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusko ministarstvo obrane u petak je objavilo kako provjerava infromacije da je u ruskom zračnom napadu u blizini sirijskog grada Rake krajem svibnja ubijen čelnik Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, prenose ruske novinske agencije.


Napad kojemu je meta bio sastanak čelnika Islamske države proveden je 28. svibnja.

Vezani članci Slika nije dostupna Postrojeni i ubijeni: Objavljene fotografije užasnog zločina Slika nije dostupna On je najopasniji terorist na svijetu, vjeruje se da je najbogatiji čovjek u Iraku

"Prema informacijama koje trenutno provjeravamo putem nekoliko kanala, na tom sastanku je bio i čelnik Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi koji je eliminiran u zračnom napadu", prenosi agencija RIA priopćenje ministarstva.

Bagdadi se zadnji put u javnosti pojavio u Mosulu 2014. na videosnimci na kojoj je obučen u crnu klerikalnu odjeću iz srednjovjekovne džamije Grand al-Nuri proglasio svoj kalifat. Rođen kao Ibrahim al-Samarrai, Bagdadi je 46-godišnji Iračanin koji je napustio Al Kaidu 2013., dvije godine nakon hvatanja i smaknuća Osame bin Ladena.

Odrastao je u religioznoj obitelji, studirao islamsku teologiju u Bagdadu, a 2003., godine kad je započela američki predvođena invazija na Irak, pridružio se salafističkim džihadističkim pobunjenicima. Amerikanci su ga ulovili, no i oslobodili godinu dana kasnije jer su ga smatrali civilom, a ne vojnom metom.

Njegovim borcima slijedi neizbježan poraz u opkoljenim prijestolnicama "kalifata", Mosulu u Iraku i Raki u Siriji, a dužnosnici tvrde kako se al-Bagdadi kloni oba grada te se skriva negdje u tisuće kilometara velikoj pustinji između njih. (Hina)