Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZGRADNJA PET GODINA

Rusi imaju novi projekt: Ovo je plan za hotel u svemiru, cijena - prava sitnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska svemirska agencija Roskosmos razmatra plan za luksuzni hotel na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Luksuzni hotel bi u svojoj ponudi mogao nuditi orbitalni apartman na ISS-u s privatnim kabinama s velikim prozorima, prostorima za osobnu higijenu, opremom za vježbanje i Wi-Fi. Svemirski turisti bi, prema tom planu, imali mogućnost i prošetati svemirom u pratnji profesionalnog astronauta. 

Pročitajte i ovo ISS (Foto: AFP) Ključni partneri Inače suparnici, ali... Postoji područje u kojem Rusi i Amerikanci surađuju već 20 godina Slika nije dostupna Doletjeli odnekud Misterij na Međunarodnoj svemirskoj postaji: Astronauti proučavaju organizme koji su možda izvanzemaljski

Putovanje bi trebalo trajati tjedan ili dva, a svemirski turist bi za ovaj aranžman trebao platiti oko 40 milijuna dolara, dok bi svemirska šetnja i produžetak boravka na mjesec dana stajao dodatnih 20 milijuna dolara, piše portal Popular Mechanics, koji je imao uvid u planove Roskosmosa.

Svemirski "luksuz"

A prema tim planovima svemirski modul bio bi dug 15,5 metara i težio bi 20 tona, a osigurao bi 92 kubna metra prostora pod tlakom. Činila bi ga četiri odjeljka za spavanje veličine dva kubna metra te dvije medicinske i higijenske stanice iste veličine. Svaka privatna soba imala bi prozor promjera 228 milimetara, dok bi dnevni boravak tog hotela imao prozor promjera 426 milimetara.

Vanjska struktura tog modula izgleda poput znanstvenog modula NEM-1 kojeg Rusija trenutno gradi za ISS. Bio je u planu i drugi NEM modul, no ruska Vlada je financirala samo jedan koji će primarno služiti kao znanstveni laboratorij i stanica za opskrbu energijom svemirske postaje.

Glavni svemirski ugovarač za ISS, RKK Energia, iznio je plan prema kojem bi drugi NEM modul financirali kombinacijom javnih i privatnih investicija. Kako bi od toga nešto i zaradili, NEM-2 bi trebao biti prilagođen za turiste.

RKK Energia bila je pionir svemirskog turizma u devedesetim godinama, kada je prva iznajmljivala svemirsku stanicu Mir privatnim tvrtkama za let milijunaša u svemir.

No, posljednjih godina su turistički letovi zapeli jer su ruski partneri na ISS rezervirali sva raspoloživa mjesta na letjelici Sojuz, jedinom kojom je trenutno moguće prevesti astronaute na ISS.

Sojuz će ponovo biti dostupan za nekoliko godina, nakon što privatni partneri NASA-e, poput tvrtke Space X, uvedu orbitalne taksije.

Sedam godina za povrat investicije

Prema procjenama, ruski turistički modul bi mogao stajati između 279 i 446 milijuna dolara. Kako bi što prije skupila potreban novac, RKK Energia namjerava prevoziti po dvoje turista na svakom letu Sojuza, koje će pratiti jedan profesionalni astronaut. S četiri dostupna leta godišnje bit će moguće prevesti do šest turista na kratku posjetu svemirskoj postaji zadržavajući i profesionalne astronaute u orbiti tijekom godišnjih izmjena.

Ruska kompanija se nada da bi na ovaj način mogli vratiti investiciju za oko sedam godina.

Da minimiziraju inicijalne troškove RKK Energia želi osigurati najmanje 12 putnika koji bi bili spremni unaprijed platiti 4 milijuna dolara, kako bi kompanija mogla započeti s razvojem svog svemirskog hotelskog modula.

Sve više multimilinunaša

Njihov se plan temelji na rastućem broju multimilijunaša širom svijeta. Prema nekim procjenama, do 2012. godine na svijetu će biti više od 43.000 ljudi s osobnim bogatstvom većim od 30 milijuna dolara, a da bi svemirski modul zarađivao bit će dovoljno da svega 0,33 posto njih (36 pojedinaca) bukira boravak u svemirskom hotelu.

RKK Energia procjenjuje da će za izgradnju turističkog modula biti potrebno najmanje pet godina, piše portal Popular Mechanics.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene