Obavijesti Video Pretražite Navigacija
član ruske legije

Igor je nekad bio potpredsjednik treće najveće ruske banke, a sada se bori na strani - Ukrajine: "Nisam mogao biti dio ovog zločina"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rus Igor Volobujev bio je potpredsjednik Gazprombanke, a u trenutku izbijanja rata uzeo je oružje u ruke i otišao braniti – Ukrajinu. Danas je dio legije "Sloboda za Rusiju", posebne vojne postrojbe koja je u potpunosti sastavljena od ruskih državljana.

Igor Volobujev ruski je državljanin. U ukrajinsko-ruskom ratu bori se na strani – Ukrajine. Pridružio se legiji Rusa u nadi da će poraziti svoju domovinu i možda srušiti Putina, prenosi njegovu priču The Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija 111. dan rata Ujedinjeni narodi upozoravaju na jezivu praksu Rusije prema ukrajinskoj djeci nakon invazije: "Do toga nikada ne bi trebalo doći..."

Odjeven u ukrajinsku vojnu uniformu Volobujev se osjeća kao da je konačno ispunio svoju svrhu. Tjednima nakon što je otišao iz Rusije u Ukrajinu, ovaj bivši potpredsjednik Gazprombanke provodio je dane pokušavajući uvjeriti dužnosnike da mu dostave ukrajinske dokumente i dopuste mu da se prijavi za vojnu službu kako bi se borio protiv zemlje u kojoj je proveo većinu svoje odrasle dobi život.

"U trenutku kada je izbio rat, odmah sam znao da želim ići braniti Ukrajinu", rekao je Volobujev. “Prvo sam se htio pridružiti postrojbama teritorijalne obrane u regiji Sumi, gdje sam i odrastao, ali zakonski nije bilo moguće da se tamo borim kao Rus".

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni na suđenju "ne postoji zatvorenik..." Nestao Navaljni: Najvećem kritičaru Putina izgubio se svaki trag, odvjetnik u zatvoru ostao šokiran

Pročitajte i ovo Henry Kissinger povijesna misija zelenskog Kissinger objasnio kako se može izbjeći Treći svjetski rat: "Ulazimo u vrlo teško razdoblje..."

Volobujev se pridružio legiji "Sloboda za Rusiju", posebnoj vojnoj postrojbi koja je dio ukrajinskih oružanih snaga i koja je u potpunosti sastavljena od ruskih državljana.

Ovaj 50-godišnjak ukrajinskih je korijena, ali ima rusku putovnicu i veći dio života živio je u Moskvi gdje je postao potpredsjednik Gazprombanke, treće najveće ruske banke koja je u vlasništvu energetske tvrtke Gazprom. Bio je jedan od nekolicine ruskih prebjega visokog profila koji su osudili rat.

Njegov javni prebjeg već je izazvao šokove s obzirom na njegovu visoku ulogu u tvrtki koja je u srcu ruskog establišmenta i kojom predsjeda Alexei Miller, izvršni direktor Gazproma, koji je blizak Vladimiru Putinu.

Pročitajte i ovo Talijanski energetski div Eni Sumorna europska stvarnost Talijanski naftni div zbog ruskog plina povukao potez koji se Europi neće svidjeti: "Rokovi za plaćanje istječu idućih dana"

"Dugo sam sam sa sobom radio kompromise", kaže "Ali 24. veljače, na dan kada je Rusija pokrenula invaziju, bilo kakav kompromis postao je nemoguć", rekao je. "Nisam mogao biti dio ovog zločina".

O svemu je progovorio javno jer je njegov slučaj ubrzo postao poznat javnosti. "Ali za ostale članove i njihove obitelji vrlo je opasno govoriti o tome, tako da je grupa vrlo tajnovita" istaknuo je Volobujev koji ne želi reći kolika je bila legija i gdje se borila, pozivajući se na vojnu tajnu, ali je dodao da je postrojba često bila uključena u aktivne borbe.

Naglasio je da postrojba "nije skupina plaćenika", već službeni dio ukrajinskih oružanih snaga i stoga, ako budu zarobljeni, s vojnicima treba postupati u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Dok je njegov glavni motiv obrana Ukrajine, koju je opisao kao svoju "jedinu domovinu", rekao je da većina Rusa u legiji traži promjenu režima u Moskvi.

"Prema onome što sam vidio, radi se o skupini visoko motiviranih Rusa koji vjeruju da je poraz Rusije sada jedini način da se stvori demokratska, civilizirana zemlja", kaže Igor Volobujev.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene